Mihai Popşoi: Deputaţii PSRM-Şor doresc să facă show politic pe cazul pretinsei răpiri a ex-judecătorului ucrainean

Serviciile secrete ruse ar putea fi implicate în răpirea fostului judecător ucrainean, inclusiv cu mâini moldoveneşti, consideră analistul Dionis Cenuşă.
Mihai Popşoi, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova
Mihai Popşoi, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (parlament.md)

Socialiştii caută pe cine să dea vina pentru pretinsa dispariţie a ex-judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, consideră deputatul PAS Mihai Popşoi, menţionând că este necesar să se înţeleagă ce s-a întâmplat în cazul presupusei dispariţii, dar încercarea socialiştilor de a da vina pe cineva este absurdă, întrucât ei sunt la guvernare şi controlează toate instituţiile statului.

„Ministrul Voicu nu v-a raportat ce s-a întâmplat? Timp de o oră nu a fost nicio reacţie, grupa operativă nu a intervenit, filtre de poliţie nu au fost. Dl Corduneanu, fost deputat PSRM, investigat în dosarul 7 aprilie, care acum este şef la Poliţia de Frontieră, nu v-a raportat de ce a ţinut hotarul deschis? Pe ei nu doriţi să-i investigaţi?”, a întrebat acesta, făcând referire la constituirea Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor presupusei răpiri a lui Nicolae Ceaus.

În opinia parlamentarului, fariseismul şi făţărnicia de care dau dovadă socialiştii, standardele duble, "nu fac faţă acestui parlament".

„Am mai avut asemenea situaţii regretabile, cazul Gaţcan, Cubreacov. Am văzut tupeul lui Igor Dodon, care a comparat situaţia ex-judecătorului ucrainean cu cazul profesorilor turci, spunând că acei oameni au fost trataţi civilizat, pe când ei au înfundat puşcăria acolo, pe nemeritat”, a adăugat deputatul PAS, în cadrul şedinţei parlamentare.

În concluzie, Mihai Popşoi a subliniat că majoritatea PSRM-Şor doreşte să facă "show politic". Cu toate acestea, opoziţia va avea grijă ca lucrurile să devină cât mai clare pentru cetăţeni, iar cei care au dat dovadă de neglijenţă sau acţiuni premeditate să răspundă în faţa legii, a adăugat deputatul.

"Dacă vrem să fim responsabili şi să exercităm controlul parlamentar, nu trebuie să ne axăm doar pe cazul Ceaus, dar să vedem situaţia generală cu securitatea cetăţenilor Republicii Moldova", a ţinut să atenţioneze în context deputatul Oazu Nantoi, amintind despre faptul că la CEDO se află două dosare ale cetăţenilor moldoveni, Iurie Ghervaziuc şi Ghenadie Cuzmeciov, care au fost răpiţi pe 10 februarie şi respectiv pe 27 iulie 2017, în condiţii obscure şi se află în stânga Nistrului „cu coastele fracturate”.

Ministrul de Externe al Ucrainei, Dmitri Kuleba, a declarat că instituţiile de stat ucrainene nu sunt implicate în răpirea de la Chişinău, săptămâna trecută, a ex-judecătorului Nicolae Ceaus.

Nu trebuie să fie excluse şi scenarii care ar părea să fie ieşite din comun, precum cel al implicării serviciilor secrete ruse, inclusiv cu mâini moldoveneşti, consideră analistul Dionis Cenuşă, menţionând că astfel, Moscova ar beneficia de o deteriorare a relaţiilor dintre Chişinău şi Kiev.

Mai mult decât atât, expertul notează că răpirea lui Ceaus este utilă şi pentru discreditarea Maiei Sandu pe intern. Adiţional, acest lucru poate avea şi repercusiuni asupra imaginii lui Zelensky în Ucraina, inclusiv în dialogul cu Occidentul pe marginea activizării militare a Rusiei în Donbas şi la frontiera estică, în general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe