Fostul şef ANI, Horia Georgescu, află, marţi, dacă rămâne după gratii

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, află, marţi, dacă rămâne în arest preventiv.
Horia Georgescu (Epoch Times România)
Loredana Diacu
14.04.2015

Fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), Horia Georgescu, află, marţi, dacă rămâne în arest preventiv, relatează romanialibera.ro.

Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie vor analiza în cursul zilei de astăzi măsurile preventive luate faţă de toate cele 12 persoane trimise în judecată în dosarul despăgubirilor de la ANRP, unii plasaţi în arest, alţii sub control judiciar, urmând să decidă dacă le menţin sau le modifică.

Reamintim că fostul şef ANI Horia Georgescu a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Potrivit procurorilor DNA, acesta ar fi prejudiciat statul cu 85 de milioane de euro, după ce, în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, a aprobat trei dosare care aveau rapoarte supraevaluate.

Valoarea totală la care au fost evaluate imobilele supuse despăgubirii s-a ridicat, conform experţilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).

Din analiza rapoartelor de evaluare în cazul celor 3 dosare a rezultat că evaluatorii desemnaţi nu au purtat o corespondenţă cu băncile, notarii publici, birourile de carte funciară, agenţiile imobiliare etc. privind tranzacţiile deja efectuate/certe cu proprietăţi imobiliare similare.

În două cazuri evaluatorii desemnaţi au utilizat, în cadrul metodei comparaţiei directe, anunţuri de vânzare publicate online sau în ziare, fără a purta corespondenţă cu deţinătorii de informaţii privind tranzacţiile certe cu proprietăţi imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natură a determina preţul real al pieţei imobiliare.

Concluzionând, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor a emis în cazul celor 3 dosare titluri de despăgubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerinţele Standardelor Internaţionale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piaţă a imobilelor şi nici prevederile art. 10 alin. 6 şi 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma în domeniile proprietăţii şi justiţiei, precum şi unele măsuri adiacente, supraevaluând bunurile imobile respective cu suma totală de aproximativ 75.000.000 euro, cu această sumă fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obţinerea unor despăgubiri necuvenite de către titularii şi cesionarii drepturilor de despăgubire", arată DNA în referatul pentru arestarea preventivă a lui Horia Georgescu. Ulterior, prejudiciul estimat de procurori a fost majorat, în urma calculelor făcute de DNA, cu aproximativ 10 milioane de euro

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor