Fostul şef al FBI, investigat pentru o fotografie cu scoici considerată a fi o "ameninţare" la adresa lui Trump

O fotografie cu scoici postată pe Instagram de fostul director al FBI, James Comey, este acum investigată de Serviciul Secret al SUA, după ce secretarul pentru securitate internă, Kristi Noem, a declarat că aceasta constituie o „ameninţare” la adresa lui Donald Trump, raportează The Guardian.
Joi, Comey a postat o fotografie cu scoici aranjate astfel încât să formeze mesajul „8647”, cu descrierea: „Formaţiune interesantă de scoici văzută în timpul plimbării mele pe plajă”.
Susţinătorii lui Trump au interpretat mesajul ca pe o încurajare a violenţei împotriva celui de-al 47-lea preşedinte. Există mai multe dezbateri în jurul cifrei 86, un termen de argou folosit frecvent în restaurante pentru a indica eliminarea unui obiect sau respingerea unei comenzi, dar care, conform Merriam-Webster, a fost folosit mai recent, deşi rar, cu sensul de „a ucide”.

Comey a şters ulterior postarea, afirmând într-o declaraţie că nu era conştient de posibila semnificaţie a scoicilor şi că nu susţine nicio formă de violenţă.
„Am postat mai devreme o imagine cu nişte scoici pe care le-am văzut azi în timpul unei plimbări pe plajă şi care păreau să transmită un mesaj politic. Nu mi-am dat seama că unii oameni asociază aceste cifre cu violenţa. Nu mi-a trecut prin minte, dar mă opun oricărei forme de violenţă, aşa că am şters postarea”, a spus Comey.
Un purtător de cuvânt al Serviciului Secret a confirmat că agenţia este „conştientă de incident” şi că va „investiga cu rigurozitate” orice potenţială ameninţare, fără a oferi alte detalii.
Postarea a stârnit un val de reacţii în rândul dreptei, susţinătorii lui Trump acuzându-l pe fostul director al FBI că a instigat la asasinarea preşedintelui. Trump a supravieţuit unei tentative de asasinat la un eveniment de campanie în Pennsylvania anul trecut.
„Fostul director FBI James Comey, discreditat, tocmai a cerut asasinarea preşedintelui Trump. Departamentul pentru Securitate Internă şi Serviciul Secret investighează această ameninţare şi vor răspunde corespunzător”, a scris Noem pe platforma X.
Relaţia dintre Comey şi Trump este profund antagonică, datând încă din primele zile ale primei administraţii Trump, când, potrivit lui Comey, Trump i-ar fi cerut un jurământ de loialitate, pe care acesta l-a refuzat.
Într-o mişcare care a şocat Washingtonul, Trump l-a demis pe Comey, care conducea ancheta penală privind implicarea Rusiei în alegerile din SUA. Comey a scris ulterior o carte de memorii în care a relatat episodul, ceea ce l-a determinat pe Trump să-l numească un „mizerabil mincinos”.
Comey a rămas o ţintă frecventă în rândul susţinătorilor mişcării MAGA, atrăgând furia dreptei ori de câte ori revine în spaţiul politic.
Aliaţii preşedintelui s-au grăbit să îl condamne pe Comey joi.
„Suntem la curent cu recenta postare de pe reţelele sociale a fostului director FBI James Comey, îndreptată împotriva preşedintelui Trump. Noi, FBI, vom oferi tot sprijinul necesar”, a scris pe X Kash Patel, directorul FBI.
Taylor Budowich, adjunctul şefului de cabinet al Casei Albe, a reacţionat, numind fotografia „profund îngrijorătoare” şi acuzându-l pe Comey că a transmis „ceea ce poate fi clar interpretat ca un ‘ordin de eliminare’ a preşedintelui în exerciţiu al Statelor Unite.”
Congresmanul Tim Burchett din Tennessee, un susţinător fervent al lui Trump, a cerut arestarea lui Comey.
„Arestaţi-l pe Comey”, a scris el pe X.