Fostul secretar al Apărării Jim Mattis speră că Biden va elimina conceptul "America first" din politica de apărare a SUA

Generalul "Mad Dog" Mattis
Generalul "Mad Dog" Mattis (Bryan Steffy/Getty Images for DIRECTV)

James Mattis, secretar al Apărării în administraţia Trump din 2017 până în 2019, şi-a exprimat speranţa că Joe Biden, care este câştigătorul prezumtiv al alegerilor prezidenţiale din 2020, va elimina conceptul "America First" din politica de securitate naţională.

Mattis, unul dintre cei mai respectaţi generali americani, a demisionat în semn de protest împotriva deciziei preşedintelui de a retrage trupele americane din Siria.

La începutul acestui an, Mattis a lansat un atac dur asupra lui Trump, numindu-l o ameninţare la adresa Constituţiei SUA. Într-un editorial publicat pe 23 noiembrie în revista Foreign Affairs, Mattis a scris că politica adoptată de Donald Trump a avut un efect dăunător asupra ţării şi a subliniat importanţa parteneriatelor şi alianţelor americane.

Articolul intitulat „Apărarea, in extenso” a fost scris de Joe Felter, un membru al Hoover Institution, Kori Schake, director al studiilor de politică externă şi de apărare al American Enterprise Institute şi Jim Ellis, un membru al Hoover Institution şi fost membru al Comandamentului Strategic al SUA.

„Statele Unite ale Americii de azi subminează bazele unei ordini internaţionale care este în mod evident avantajoasă pentru interesele SUA. Poziţia reflectă o ignoranţă masivă a măsurii în care atât alianţele robuste cât şi instituţiile internaţionale oferă adâncime strategică vitală. În practică,«America pe primul loc»a însemnat 'America de una singură'. Acest lucru a afectat capacitatea noastră de a aborda problemele înainte ca acestea să ajungă pe teritoriul SUA şi astfel a agravat pericolul pe care îl reprezintă ameninţările emergente", au scris cei patru autori.

Aceştia au subliniat, de asemenea, necesitatea investiţiilor în relaţiile cu aliaţii, spunând că, în ciuda puterii sale militare, Statele Unite nu sunt în măsură să se protejeze singure.

„Angajamentul internaţional permite Statelor Unite să vadă şi să acţioneze la distanţă, pe măsură ce ameninţările se adună, mai degrabă decât să aştepte ca acestea să capete proporţii care, în cele din urmă, le fac mult mai costisitoare şi mai periculoase de înfrânt”, a scris Mattis împreună cu coautorii materialului, adăugând că Washingtonul ar trebui să reziste tentaţiei de a maximiza câştigurile SUA în detrimentul naţiunilor care împărtăşesc obiectivele sale.

Potrivit celor patru autori, China este principala ameninţare cu care se confruntă astăzi Statele Unite, menţionând că Beijingul este singurul factor care ar putea submina modul de viaţă american. În acelaşi timp, aceştia au subliniat că scopul Washingtonului nu este doar de a „descuraja războiul marilor puteri”, ci „de a căuta pacea şi cooperarea marilor puteri în promovarea intereselor comune”. Pentru a realiza acest lucru, Statele Unite trebuie să menţină relaţii cu aliaţii lor istorici, în special cu Australia, Japonia şi Coreea de Sud, şi să consolideze relaţiile cu alte naţiuni precum India, Indonezia şi Vietnam, care, spun autorii, împărtăşesc interesele SUA „în menţinerea unei regiuni libere şi deschise”.

Cu toate acestea, cel mai important lucru este să ne îndepărtăm de motto-ul „cu noi sau împotriva noastră” şi să nu forţăm ţările să aleagă între Beijing şi Washington, au scris cei patru autori.

„«Cu noi sau împotriva noastră» se transformă într-o abordare în avantajul Chinei, pentru că prosperitatea economică a aliaţilor şi partenerilor SUA depinde de relaţiile comerciale cu - şi de investiţii puternice ale - Beijing-ului. Decât să tratăm ţările ca pe pioni într-o competiţie a marilor puteri, o abordare mai bună ar sublinia codurile comune de comportament şi ar încuraja statele să promulge public o viziune pentru viitorul suveran al ţărilor respective şi tipurile de parteneriate de care au nevoie pentru a-l urmări", se arată în articol.

Mattis şi coautorii săi au subliniat că, deşi cooperarea cu China în domenii cheie va fi dificilă, este necesară, spunând că „ar trebui să existe oportunităţi” de a colabora în domenii în care se suprapun interese precum schimbările climatice, răspunsul la coronavirus şi securitatea nucleară.

Ne tratează corect

În timp ce ideea "America First" a căpătat importanţă în prima parte a secolului al XX-lea, Donald Trump a făcut ca politica să rezoneze pe tot globul. De la începutul demersului său prezidenţial, omul de afaceri devenit politician a afirmat în repetate rânduri că aliaţii SUA tratează Washingtonul nedrept - de la comerţ la cheltuielile de apărare ale statelor membre NATO.

Trump nu a ezitat să-şi susţină cuvintele cu fapte şi a retras Statele Unite dintr-o serie de acorduri internaţionale. Deşi acţiunile sale au fost lăudate de susţinătorii săi, aliaţii Americii nu au fost deloc entuziasmaţi de mişcările preşedintelui american. Mass-media mainstream a criticat dur politica de tip "America First" a lui Trump, despre care a spus că înstrăinează aliaţii Washingtonului şi duce la izolarea SUA.

Deşi James Mattis a demisionat în 2019, spre deosebire de alţi foşti membri ai administraţiei Trump, el a refuzat să-l critice în mod public pe Trump. Cu toate acestea, în vara lui 2020, Mattis şi-a schimbat tonul, criticând dur răspunsul administraţiei la protestele la scară largă împotriva discriminării rasiale şi l-a numit pe Trump o ameninţare la adresa Constituţiei SUA, în momentul în care, numeroase oraşe conduse de democraţi treceau prin revolte şi distrugeri, iar Trump vehicula ideea trimiterii armatei pentru a dispersa protestele.

"Donald Trump este primul preşedinte din viaţa mea care nu încearcă să unească poporul american - nici măcar nu pretinde că încearcă. În schimb, el încearcă să ne dividă", a spus Mattis în iunie, preluând un slogan folosit de opozanţii lui Trump şi Partidul Democrat.

Trump, care anterior l-a numit pe Mattis un general supraevaluat, a declarat că l-a concediat pe oficial pentru că nu era suficient de bun pentru administraţia sa sau a fostului preşedinte Barack Obama.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Opinii