Rusia doreşte să oblige membrii tratatului Ceruri Deschise să nu transmită datele americanilor

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Getty Images)

Washingtonul a confirmat oficial, duminică, faptul că SUA nu mai este parte a Tratatului Ceruri Deschise, invocând „încălcări” ale acordului de către Rusia, pe care Moscova le-a respins cu tărie.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat marţi că Moscova ar dori să oblige toţi membrii semnatari ai tratatului Open Skies să respecte acordul şi să nu transmită datele pe care le obţin după survol unor ţări terţe.

„Suntem gata să continuăm cooperarea în cadrul acestui important acord, înţelegând că toţi participanţii rămaşi vor respecta cerinţele prezentului document, şi anume: informaţiile pe care ţările participante le obţin în timp ce zboară peste teritoriile celorlalţi membri sunt destinate numai celor care rămân în acord şi, în al doilea rând, atunci când teritoriul este prezentat pentru inspecţie, nu pot exista excepţii", a spus Lavrov.

Tratatul Ceruri Deschise privind zborurile de observaţie a fost semnat în 1992 şi a fost creat pentru a asigura transparenţa după sfârşitul Războiului Rece. Acordul permite celor 34 de părţi semnatare rămase să colecteze informaţii despre obiectivele militare ale celorlalţi, permiţând zboruri speciale programate cu timpi scurţi de avertizare.

În luna mai, preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se va retrage din acord, iar în noiembrie retragerea a fost finalizată. Potrivit Kremlinului, acest pas face ca tratatul să fie fragil.

SUA a motivat evoluţia subliniind că Rusia - semnatară - nu respectă acordul închizând unele zone, iar China, o altă putere adversară a SUA, nu este semnatară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe