Michelle Obama sau diplomaţia de a nu fi prezent

Preşedintele american Barack Obama şi  soţia sa, Michelle
Preşedintele american Barack Obama şi soţia sa, Michelle (Alex Wong / Getty Images)

Acum 24 ani, în Piaţa Tianamen curgea sânge. Comuniştii masacrau studenţi.

Astăzi, 5 iunie 2013, nu mai curge - cel puţin nu în văzul lumii, ci mult mai ascuns, în puşcăriile negre sau lagărele de muncă, sau, sau...

Comunismul chinez are ca strategie de marketing o nouă faţă: cea a presedintelui Xi Jiping. Care de astăzi în doar două zile, împreună cu soţia, va avea o întrevedere cu preşedintele american.

În intervalul 7-9 iunie, preşedintele Xi Jinping şi soţia se vor afla în California, la un summit de 2 zile, neoficial, cu presedintele SUA, Barack Obama. Doar Barack. Michelle Obama nu va participa la summit. Domnia sa a declinat. Marţi, biroul primei doamne a declarat pentru New York Times că Michelle va rămâne la Washington alături de fiicele sale, care sunt pe punctul de a termina anul academic.

Este o lovitură pentru liderii Partidului ce vedeau în summitul din 7-8 iunie din California o oportunitate importantă pentru a face cunoscut Americii şi lumii "farmecul" primei doamne a Chinei, Peng Liyuan, în încercarea de oferi o imagine mai favorabilă a liderilor chinezi.

Chipul "fermecător" al comunismului chinez

Familia prezidenţială prezintă lumii o altă tipologie decât cea cu care ne-a obişnuit. Un comunism uman şi cultural. Imaginea liderului tip Tiananmen, cu "portavocea" şi cu tancul este înlocuită cu imaginea liderului educat, cu soţie educată şi pian.

La sfârşitul lunii aprilie, când preşedintele Francois Hollande a mers la Beijing, francezii au aflat cu surprindere că preşedintele Xi a găzduit un cvartet de muzica simfonică pentru masa de prânz. Tabloul trebuie că a fost fermecător.

În noua strategie de promovare a imaginii ţării, prima doamna a Chinei, Peng Liyuan deţine un rol important.

Spre deosebire de soţiile liderilor chinezi din trecut, Peng Liyuan şi-a a asumat un rol de profil înalt prin promovarea cauzelor sociale, precum lupta împotriva tuberculozei, SIDA şi a consumului de tutun. Peng este ambasador al Organizaţiei Naţiunilor Unite şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

În plus, este bine îmbracată şi este foarte promovată internaţional. Doamna Peng poartă haine de designer. Este non-conformistă.

Fosta cântăreaţă de muzică patriotică, a cântat la tobe în Trinidad-Tobago, în timpul actualului turneu al preşedintelui Xi în America de Sud şi Caraibe. Peng afişează stilul Evita Peron.

Chipul mai puţin afişat al Dnei Peng

Peng Liyuan este o "lideriţă" specială şi "străluceşte" frumos braţ la braţ cu soţul dumneaei. Trecutul doamnei Peng însă are o notă (de subsol) bine ascunsă de Beijing, care se leagă direct de una dintre cele mai urâte pagini din istoria Chinei. O fotografie larg circulată pe Internet, dar retrasă în grabă de guvernul de la Beijing China, înfăţişează o doamnă Peng mai tânăra cu un sfert de veac decât acum, îmbrăcată în uniformă de armată şi cântând trupelor din Piaţa Tiananmen în 1989, după represiunea sângeroasă a disidenţilor.

Chipul femeii exprimă ardoare în timp ce cântă cât o ţin plămânii un cântec (despre gloria Partidului, presupunem), în timp ce soldaţii o privesc.

Joi, în timp ce Barak Obama va zbura spre California unde are loc întâlnirea cu cuplul prezidenţial chinez, doamna Obama va participa la o strângere de fonduri în Washington, pentru Terry McAuliffe. Apoi va sta acasă cu copiii dumneaei.

Michelle Obama nu o validează pe Peng Liyuan

Soţia celui mai puternic om al lumii nu se va arăta în faţa presei şi a lumii în compania lui Peng Liyan.

Joi, în timp ce Barak Obama va zbura spre California unde are loc întâlnirea cu cuplul prezidenţial chinez, doamna Obama va participa la o strângere de fonduri în Washington, pentru Terry McAuliffe. Apoi va sta acasă cu copiii dumneaei.

Astăzi, 5 iunie, ştirea că doamna Obama nu se întâlneşte cu liderii de la Beijing nu apăruse încă în presa chineză, însă publicul larg va fi, probabil, dezamăgit, comentează Daily Telegraph.

Zhang Ming, politolog la Universitatea Renmin din China, a prezis că absenţa lui Michelle Obama 'nu va cădea prea bine' Beijingului.

'Poate că Michelle [Obama] nu-l place pe Xi Jinping sau poate că este doar foarte ocupată', a declarat Zhang, adăugând însă că aceasta nu ar trebui să fie o scuză pentru absenţa de la un astfel de eveniment.

Absenţa lui Michelle va limita rolul lui Peng Liyuan la reuniunea din California, care începe vineri, şi poate fi interpretată ca o mustrare, au declarat analiştii.

Mustrare la ce?

Poate pentru umilirea lui Obama de către chinezi chiar la Casa Albă, la dineul de stat oferit pe 19 ianuarie 2011, unde, după aproximativ şase minute de la începerea recitalului său, pianistul Lang Lang, o stea a pianului chinez, a început să interpreteze o melodie celebră de propagandă anti-americană din timpul războiului coreean: tema melodică a filmului "Bătălia de pe Muntele Shangganling".

Sau poate mustrarea pentru o anumită poză legată de Piaţa Tiananmen? Că doar nu pentru prestaţia la tobe din Trinidad Tobago o fi mustrată Peng Liyuan.

Nu ştim, dar ştim cu siguranţă că totul se plăteşte.

Shi Yinhong, expert în relaţii internaţionale la Universitatea Renmin, este de părere că primele doamne nu joacă un rol important la summit. 'Michelle Obama şi Peng Liyuan sunt ambele foarte fermecătoare şi au o imagine pozitivă. Dar nu există o diplomaţie a primelor doamne. Diplomaţia este atributul preşedinţilor', explică el.

Tot ce se poate. Însă aparent Michelle Obama nu uită şi îşi exprimă diplomaţia sancţionând prin absenţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Opinii