Fostul preşedinte georgian Miheil Saakaşvili: ”Putin este curajos numai când ceilalţi se tem”

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Fostul preşedinte georgian Miheil Saakaşvili a ţinut un discurs duminică în faţa zecilor de mii de ucraineni adunaţi în Piaţa Independenţei, locul unde peste 100 de persoane şi-au dat viaţa în ultimele trei luni pentru a înlătura regimul Viktor Ianukovici, ”tovarăşul” preşedintelui rus, Vladimir Putin, notează Kiev Post.

Discursul lui Saakaşvili a avut un obiectiv exact. Să motiveze oamenii care au sperat că vor obţine puţin mai multă democraţie după 3 luni de frig, foc şi mult sânge. Acesta le-a vorbit despre curaj şi despre Putin, iar apoi le-a dezvăluit puţin din adevărata lui natură.

”Putin a folosit toate metodele să vă submineze din interior. Totuşi, voi v-aţi întărit ţara. Visurile lui Putin vor năvălii peste porţile oraşului vostru eroic, Kiev. Putin este curajos numai când ceilalţi se tem. Însă nu este nimeni aici care se teme”, a spus Saakaşvili.

Într-adevăr, Putin a folosit toate mijlocele posibile pentru a dezbina Ucraina într-o tentativă de a o cucerire, metode bine păstrate încă de pe timpul sovietelor a căror ”imperiu”, ”ţarul” încă îl comemorează.

A trimis soldaţi mascaţi şi neidentificabili, a incitat la ură, violenţă şi revoltă apoi a cerut aprobarea parlamentului rus, pe care ţine bocancul, pentru a folosi armata naţională. Situaţia din Crimeea a fost aranjată cu mult prea mult tact să nu iasă în evidenţă - parlamentul din Crimeea a dizolvat guvernul, a votat un ”premier” şi a cerut ”ajutorul” Rusiei împotriva câtorva sute de tătari crimeeni care nu mai vor să fie deportaţi încă odată. În acelaşi timp cu desfăşurarea, negată dar pe faţă, a forţelor ruseşti pe teritoriul Ucrainean, şi-a pus ”tovarăşul” complice la masacrul din Kiev să-şi ceară postul înapoi.

Putin şi-a tras pălăria de ”erou salvator” şi vrea să ”readucă ordinea constituţională” în Ucraina. Totuşi, o ţară fiică a Uniunii Sovietice nu are de unde să o mai readucă, toată lumea o ştie, iar drept mărturie pentru asta pot sta cei 36.000 de etnici ruşi din Ucraina care au semnat în numai 24 de ore o petiţie prin care spun că ”nu au nevoie de protecţia Rusiei”.

Totuşi, Saakaşvili a mai scos în evidenţă un alt element important al vecinilor de la nord. Ucraineni au curaj şi au arătat-o în faţa lunetiştilor, au arătat-o în faţa Berkutului şi, din păcate, o vor arăta dacă sunt nevoiţi şi în faţa ruşilor.