Fostul preşedinte georgian Miheil Saakaşvili: ”Putin este curajos numai când ceilalţi se tem”

Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili.
Fostul preşedinte georgian Mihail Saakaşvili. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

Fostul preşedinte georgian Miheil Saakaşvili a ţinut un discurs duminică în faţa zecilor de mii de ucraineni adunaţi în Piaţa Independenţei, locul unde peste 100 de persoane şi-au dat viaţa în ultimele trei luni pentru a înlătura regimul Viktor Ianukovici, ”tovarăşul” preşedintelui rus, Vladimir Putin, notează Kiev Post.

Discursul lui Saakaşvili a avut un obiectiv exact. Să motiveze oamenii care au sperat că vor obţine puţin mai multă democraţie după 3 luni de frig, foc şi mult sânge. Acesta le-a vorbit despre curaj şi despre Putin, iar apoi le-a dezvăluit puţin din adevărata lui natură.

”Putin a folosit toate metodele să vă submineze din interior. Totuşi, voi v-aţi întărit ţara. Visurile lui Putin vor năvălii peste porţile oraşului vostru eroic, Kiev. Putin este curajos numai când ceilalţi se tem. Însă nu este nimeni aici care se teme”, a spus Saakaşvili.

Într-adevăr, Putin a folosit toate mijlocele posibile pentru a dezbina Ucraina într-o tentativă de a o cucerire, metode bine păstrate încă de pe timpul sovietelor a căror ”imperiu”, ”ţarul” încă îl comemorează.

A trimis soldaţi mascaţi şi neidentificabili, a incitat la ură, violenţă şi revoltă apoi a cerut aprobarea parlamentului rus, pe care ţine bocancul, pentru a folosi armata naţională. Situaţia din Crimeea a fost aranjată cu mult prea mult tact să nu iasă în evidenţă - parlamentul din Crimeea a dizolvat guvernul, a votat un ”premier” şi a cerut ”ajutorul” Rusiei împotriva câtorva sute de tătari crimeeni care nu mai vor să fie deportaţi încă odată. În acelaşi timp cu desfăşurarea, negată dar pe faţă, a forţelor ruseşti pe teritoriul Ucrainean, şi-a pus ”tovarăşul” complice la masacrul din Kiev să-şi ceară postul înapoi.

Putin şi-a tras pălăria de ”erou salvator” şi vrea să ”readucă ordinea constituţională” în Ucraina. Totuşi, o ţară fiică a Uniunii Sovietice nu are de unde să o mai readucă, toată lumea o ştie, iar drept mărturie pentru asta pot sta cei 36.000 de etnici ruşi din Ucraina care au semnat în numai 24 de ore o petiţie prin care spun că ”nu au nevoie de protecţia Rusiei”.

Totuşi, Saakaşvili a mai scos în evidenţă un alt element important al vecinilor de la nord. Ucraineni au curaj şi au arătat-o în faţa lunetiştilor, au arătat-o în faţa Berkutului şi, din păcate, o vor arăta dacă sunt nevoiţi şi în faţa ruşilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe