Fostul deputat Mihai Tânjală va contesta decizia de extrădare
alte articole
Fostul deputat PDSR Mihai Tânjală, condamnat pentru corupţie în România şi dat în urmărire internaţională prin Interpol, intenţionează să facă apel împotriva deciziei tribunalului din Insulele Cayman care a decis extrădarea sa, relatează gândul.info, citând presa locală.
Condamnat definitiv la cinci ani de închisoare în România, într-un dosar DNA, Tânjală, fost ofiţer de contrainformaţii în Securitate înainte de 89 şi unul din fondatorii celebrului serviciul secret al MAI "Doi şi-un sfert", a fost arestat la începutul lunii decembrie de autorităţile insulare, după ce a părăsit Statele Unite şi a apucat să stea un timp în Havana, Cuba. Din Havana, Tânjală s-a îndreptat spre Insulele Cayman fiind blocat când a vrut să treacă în Jamaica, unde i s-a refuzat accesul pentru că era pe lista Interpol. A revenit în Cayman şi, de data asta, a fost arestat, informau în decembrie jurnaliştii de la Rise Project, într-o postare pe pagina de Facebook a publicaţiei.
Fostul ofiţer de contrainformaţii s-a apărat cerând azil politic în Cayman, cererea sa fiind respinsă. Ulterior, la proces, fostul deputat a pretins că este victima unui dosar politic în România şi că întoarcerea sa în ţară i-ar periclita viaţa.
Potrivit Rise Project, Tânjală a fost trimis în judecată în 2009 pentru un prejudiciu de peste 500.000 euro adus statului prin devalizarea Întreprinderii de Construcţii şi Utilaje Grele din Giurgiu printr-o schemă clasică de corupţie ce a permis subevaluarea şi înstrăinarea patrimoniului societăţii.
Condamnat definitiv în 2011, Tânjală a fugit în Florida, Statele Unite, unde şi-a cumpărat un aeroport pentru avioane uşoare. Viza pentru SUA i-a expirat însă pe 15 mai a.c., ceea ce l-a determinat pe fostul parlamentar să fugă în Caraibe.
Înainte de ‘89, Mihai Tânjală a fost ofiţer de contrainformaţii în Securitatea RSR, iar în anii ’90 s-a numărat printre cei ce au pus bazele serviciului secret al Ministerului de Interne, actualul DGIPI, cunoscut şi sub numele „Doi şi-un sfert.”
Tânjală a fost implicat şi în privatizarea combinatului chimic Nitramonia Făgăraş, un caz major de corupţie, din epoca fostului premier Adrian Năstase, mai arată Rise Projects.