Jaful de la ANRP bate toate recordurile. Prejudiciul din dosare se ridică la 700 de milioane de euro

Jaful de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor este, fără îndoială, unul dintre cele mai mari din istoria României.
Dorin Cocoş
Dorin Cocoş (Eugen Horoiu/Epoch Times România)

Prejudiciul oficial din dosarele ANRP s-ar ridica la 700 de milioane de euro, însă paguba ar putea fi cu mult mai mare. Alte despăgubiri făcute de ANRP, susceptibile de fraudă, ar putea ridica prejudiciul adus statului la peste un miliard de euro, scrie publicaţia Adevărul.

ANRP - instituţie care trebuia să repare nedreptăţile regimului comunist - a devenit fieful unor personaje dubioase care au beneficiat de despăgubiri ilegale uriaşe. Până în prezent, procurorii DNA au instrumentat patru mari astfel de dosare de corupţie.

Potrivit procurorilor, ANRP a fost parazitată de un grup de ''băieţi deştepţi'' ce cumpărau pe nimic drepturile litigioase ale proprietarilor care şi-au pierdut răbdarea să mai aştepte.

Într-un top al celor mai mari despăgubiri întocmit de ANRP, şase din primii zece beneficiari sunt intermediari. Deloc surprinzător, pentru aceştia, procedura despăgubirii era foarte scurtă. Reţeaua comercianţilor de drepturi litigioase a fost scoasă la lumină de anchetele penale care au mai dezvăluit în plus şi că mulţi dintre cumpărătorii drepturilor litigioase nu s-au mulţumit să-i înşele doar pe cei care le-au vândut pe nimic aceste drepturi, ţinta principală a fraudelor fiind chiar ANRP.

Prin complicitatea funcţionarilor statului, proprietăţile pentru care s-au cerut despăgubiri au fost supraevaluate chiar şi de sute de ori. Aşa s-a ajuns ca prejudiciile totale calculate în dosarele cunoscute drept ANRP 1, ANRP 2, ANRP 3 şi ANRP 4, dar şi în alte cazuri, să depăşească 700 de milioane de euro.

Pentru a citi articolul integral intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne