Foste cadre militare acuză Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Cluj de încălcarea "grosolană" a legii
alte articole
Foste cadre militare din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Cluj disponibilizate în 2011 acuză grave abuzuri şi discriminări la trimiterea lor în rezervă. În sprijinul lor oamenii au trimis redacţiei noastre un set de documente emise chiar de IJJ Cluj, documente care au fost depuse în instanţe şi din care reiese, susţin ei, că unitatea militară a umblat în mod repetat "cu ocaua mică" în momentul când i-a pus pe drumuri.
Reamintim că în anul 2011, M.A.I. a demarat un amplu proces de reorganizare instituţională. Potrivit Planului dispus de M.A.I., procesul de reorganizare a avut loc în două etape. În cadrul primei etape, prin aplicarea OMAI 513 din 29.03.2011, începând cu data de 01.04.2011 din cadrul Jandarmeriei Române trebuia redus un număr de 4059 posturi vacante, iar din IJJ Cluj, un număr de 41 posturi vacante aflate în structurile operative.
În data de 01.04.2011, M.A.I. a emis O.M.A.I. 516/01.04.2011, prin care solicită unităţilor militare din subordinea IGJR ca începând cu data de 15.06.2011 să mai reducă 3527 de posturi, de asemenea, solicita unităţilor militare ca începând cu data de 15. 06. 2011 să redimensioneze structurile operative în sensul mutării centrului de greutate pe cele ce desfăşoară misiuni de ordine publică şi diminuarea efectivelor de jandarmi din structurile de suport logistic.
Deşi potrivit M.A.I. şi IGJR reorganizarea privea tot personalul angajat în structura reorganizată, conform disponibilizaţilor, IJJ Cluj nu ar fi ţinut cont nici de acest aspect şi a decis ca o parte din structura reorganizată să fie încadrată direct iar cealaltă parte să fie pusă la dispoziţie, să participe la evaluări iar în final urma disponibilizarea, lucru care este discriminatoriu.
Conform disponibilizaţilor, conducerea IJJ Cluj ştia, încă de la 01 aprilie 2011, că începând cu data de 15 Iunie 2011 va urma diminuarea numărului cadre militare din structurile neoperative - de suport logistic (birouri, popotă, parc auto etc.) şi pentru a-şi proteja "oamenii de casă", a refuzat aplicarea OMAI 513 din 29.03.2011, refuzând ca în 01.04.2011 să reducă posturile vacante aflate în structurile operative. Pe aceste posturi au fost mutaţi 30 subofiţeri din structurile neoperative - de suport logistic. De asemenea, în perioada Aprilie – Iunie 2011, au mai avut loc tot soiul de mutării în cascadă, atât în interiorul structurilor operative dar şi între acestea fără vreun (aparent) motiv.
Ce s-a realizat prin aceste mutări? Practic, prin aducerea celor 30 subofiţeri din structurile neoperative la structurile operative, IJJ Cluj ar fi mutat reorganizarea de la structurile neoperative la cele operative, iar astfel subofiţerii rămaşi în structurile neoperative au fost salvaţi. Dar nu a fost suficient aşa că IJJ Cluj a stabilit că nici structurile operative în care au fost mutaţi cei 30 subofiţeri aduşi din structurile neoperative nu se reorganizează.
"Aşadar la momentul 15.06.2011, la care a avut loc schimbarea legislativă care impunea reducerea tehnico-administrativă, mutările erau deja finalizate, structurile erau deja aranjate iar anumite persoane se aflau deja sub protecţia dată de ocuparea unui post într-o structură a unităţii care nu era supusă reorganizării", afirmă cei care ne-au semnalat cazul.
Disponibilizaţii mai acuză că în timp ce toate celelalte unităţi militare din Jandarmeria Română au procedat la selecţia cadrelor militare în vederea încadrării pe posturile vacante din structurile reorganizate, IJJ Cluj este singura unitate militară care a procedat la selecţia personalului în vederea disponibilizării, susţin disponibilizaţii.
"Că este aşa rezultă şi din faptul că, potrivit disponibilizaţilor, IJJ Cluj este singura unitate militară unde au existat două puneri la dispoziţie. La data de 15.06.2011 în IJJ Cluj erau încadraţi 414 subofiţeri. Prin Tabelul nr.1385533 în data de 23.06. 2011 au fost încadraţi direct fără evaluare 220 de subofiţeri, iar prin Tabelul nr.1385540 în data de 28.06.2011 au fost puşi la dispoziţie 178 subofiţeri.
Dacă adunăm cei 220 subofiţeri încadraţi direct fără evaluare cu cei 178 subofiţeri puşi la dispoziţie ajungem la un total de 398 subofiţeri, însă unitatea avea încadraţi 414 subofiţeri. Rezultă 414 - 398 = 16 subofiţeri au fost protejaţi ei fiind încadraţi ilegal pe posturi încălcând grav principiul egalităţii în faţa legii, consacrat prin art.16 din Constituţie, care presupune instituirea unui tratament egal pentru situaţii identice", reclamă disponibilizaţii de la Cluj, în opinia cărora s-a produs o vătămare gravă a drepturilor unora în detrimentul altora, neexistând nici un act normativ care să cuprindă criterii care să permită în cadrul aceleaşi structuri numirea unora direct pe posturi, iar obligarea altora la evaluarea care a condus la trecerea în rezervă.
Disponibilizaţii mai atrag atenţia că, exceptând IJJ Cluj, toate celelalte unităţi militare din subordinea Jandarmeriei Române (IGJR) au dispus ca ocuparea posturilor vacante să aibă loc prin departajarea prin interviul pe subiecte profesionale prevăzut de art.6 alin.1 şi art.6 alin.3 din OMAI 665/2008. IJJ Cluj ar fi fost însă singura unitate militară care pentru ocuparea posturilor vacante a stabilit o altă procedură, fapt recunoscut şi în instanţă, o procedură pe cât de proprie pe atât de nelegală."
În opinia acestora, "o încălcare grosolană şi inexplicabilă" o constituie şi faptul că pentru departajarea cadrelor militare nota obţinută la interviul pe subiecte profesionale a contat doar 25%, restul de 75% reprezentând media punctajelor aprecierilor pe ultimii trei ani transformate în note.
Şi din documentul Transformarea Aprecierilor în Note, rezultă modul ilegal şi batjocoritor în care am fost trataţi. De asemenea constituirea Comisiilor pentru interviul pe subiecte profesionale a fost una nelegală, din componenţa acestor comisii lipsind atât şefii nemijlociţi ai structurilor unde se aflau posturile vacante cât şi ofiţerul psiholog.
1)Şefii nemijlociţi ai structurilor, potrivit legii, au competenţa de evaluare a cadrelor militare din subordine.
2) În cadrul comisiilor pentru ocuparea posturilor vacante ofiţerul specialist psiholog apreciază compatibilitatea potenţialului psihico-aptitudinal al persoanei şi cerinţele specifice acestui post. – vezi Răspunsul IJJ Cluj Nr.1440576/06.09.2013 din care rezultă importanţa prezenţei în comisii a ofiţerului psiholog", mai semnalează disponibilizaţii de la IJJ Cluj.
Potrivit acestora, comisiile pentru interviul pe subiecte profesionale au fost nelegale şi din perspectiva în care din componenţa comisiilor au făcut parte, în calitate de Preşedinţi de comisii, ofiţeri din afara structurii reorganizate, lucru interzis de prevederile legale.
De asemenea, disponibilizaţii mai arată că IJJ Cluj a fost singura unitate militară din Jandarmerie în care, din cauza ilegalităţilor comise după evaluarea din Iunie 2011, au rămas atât posturi neîncadrate (16) dar şi persoane neîncadrate (46), cu toate că doar 30 de subofiţeri trebuiau disponibilizaţi.
"Şi de această data IJJ Cluj a nesocotit prevederile legale şi pentru ocuparea celor 16 posturi vacante aflate în structurile reorganizate au procedat ilegal şi batjocoritor la ocuparea posturilor prin procedura aplicabilă persoanelor din sursa externă, adică dosar ca la prima angajare, Cazier de la Poliţie cu toate că eram încă angajaţi ai unităţii, probe fizice, interviu oral şi proba scrisă. Atenţie, persoanele erau din unitatea militară şi erau dintre cele care participase în luna Iunie, la fel posturile erau dintre cele pentru care a avut loc evaluarea din Iunie.
Intenţia singura şi reală a M.A.I. a fost aceea de a restructura unităţile militare de jandarmi de a păstra în urma evaluării pe cei mai buni dintre angajaţi. Or scopul nu a fost atins având în vedere modalitatea ilegală şi grosolană pusă în practică de IJJ Cluj, neexistând nici un minim criteriu de selecţie, şi prin simpla observare a faptului că în realitate IJJ Cluj a realizat o aplicare vădit nelegală a legilor edictate, în total dezacord cu scopul acesteia, după cum urmează:
1. nu a operat reducerea de posturi vacante în 01.04.2011;
2. a operat nelegal mutarea între specialităţi diferite, de la specialităţile tehnice la specialităţile operative;
3. a operat o selecţie arbitrară (fără criterii legale) în cadrul aceloraşi structuri prin care unii subofiţeri au fost numiţi direct pe posturi;
4. a operat o nouă selecţie arbitrară, în baza unei modalităţi de examinare (evaluare) vădit nelegală – stabilită ad-hoc de către IJJ Cluj;
5. în August 2011 a operat o nouă selecţie arbitrară, în baza unei modalităţi de examinare(evaluare) vădit nelegală.
Toate documentele au fost emise de IJJ Cluj. Aceste documente au fost depuse în instanţe. Instanţele de judecată au luat act de conţinutul acestor documente, deci au luat act de starea de fapt.
Instanţele de judecată au dezlegat pricina în baza unui raţionament izvorât din lege – art.6 , art.7, art.8 din Ordinul nr.665/2008, însă au pronunţat soluţiile ignorând probele existente la dosar, probe pe care le-au luat la cunoştinţă, dar de care nu au ţinut cont!
IJJ Cluj era obligat să respecte art.6 , art.7, art.8 din Ordinul nr.665/2008 deoarece IGJR a ordonat acest fapt prin video-conferinţa din 22.06.2011", concluzionează disponibilizaţii.
În privinţa modului de judecare a dosarelor în care fostele cadre militare au dat în judecată unitatea, pentru felul în care au fost disponibilizaţi, acestea vor fi abordate într-un alt articol.