Hackeri ruşi suspectaţi că ar fi în spatele atacurilor cibernetice asupra mass mediei americane

Hackeri cu legături cu Rusia sunt suspectaţi că ar fi în spatele unei serii de atacuri cibernetice recente asupra mai multor organizaţii mass media americane, inclusiv The New York Times. Vulnerabilităţile cibernetice au devenit un fel de criză perpetuă pentru administraţia SUA.
(Captură Foto)
Andrei Popescu
24.08.2016

Mai mulţi oficiali americani au declarat postului de televiziune CNN că investigatorii consideră că este probabil ca ofiţeri ai serviciului rus de informaţii să fi fost în spatele hackurilor. FBI şi agenţiile americane de aplicare a legii examinează breşele şi atacurile.

Nu a fost imediat clar cât de mulţi jurnalişti au fost afectaţi sau cât de multe conturi de email au fost vizate. În plus, Eileen Murphy, purtătoare de cuvânt pentru ziarul The New York Times, nu a confirmat investigaţia desfăşurată de FBI.

Murphy a adăugat că sistemele interne ale ziarului nu au fost compromise.

FBI investighează dacă persoanele aflate în spatele atacurilor cibernetice asupra mass mediei se află de asemenea în spatele altor hackuri proeminente asupra unor grupuri politice americane.

“Investigatorii consideră pentru moment că serviciul rus de informaţii ar putea fi în spatele atacurilor şi că hackerii ruşi vizează organizaţiile mass media ca parte a unei serii mai ample de hackuri ce s-au concentrat de asemenea pe organizaţiile Partidului Democrat, au declarat oficialii”, conform CNN.

Campania candidatei prezidenţiale democrate Hillary Clinton a acuzat în mod controversat Moscova că ar fi hăckuit emailurile Comitetului Naţional Democrat şi a precizat că este posibil ca şi comitetul congresional al partidului pentru strângeri de fonduri să fi fost afectat.

Pe de altă parte, Julian Assange, într-un intreviu acordat unui post olandez de televiziune, a implicat că sursa care a publicat emailurile incriminante lucra pentru Wikileaks.

Hackerii au vizat de asemenea sistemele de calculatoare ale candidatului prezidenţial republican Donald Trump şi organizaţii ale Partidului Republican, au precizat surse pentru agenţia de ştiri Reuters.

NSA se află şi ea în mijlocul unui scandal legat de hackuri în care, aparent, unul dintre cele mai secrete coduri ale sale a fost divulgat sau furat. Grupul de hackeri Equation Group, care a dezvoltat una dintre cele mai sofisticate mecanisme de spoinaj electronic şi care a fost bănuit de apartenenţă la NSA, a fost el însuşi ţinta unor atacuri cibernetice recente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor