Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, contestată la CCR

Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, adoptată cu o zi în urmă de Parlament, a ajuns acum pe masa judecătorilor de la Curtea Constituţională. Iniţiativa, care aparţine liberalilor, a beneficiat inclusiv de susţinerea celorlalte partide din opoziţie - USR şi PMP.
Palatul Cotroceni, depunere jurământ, noii membri ai CCR. În imagine,  Valer Dorneanu Mona Pivniceru şi Daniel Morar (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
06.01.2017

Legea de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe pe timpul vacanţei parlamentare a fost contestată vineri, la Curtea Constituţională, de partidele din opoziţie - PNL, USR şi PMP. Mai exact, sesizarea a fost semnată de 53 de parlamentari PNL, 25 de la USR şi 10 de la PMP.

"PSD, dacă vrea să guverneze, trebuie să respecte legea şi să se pună pe treabă, întrucât deţine majoritatea parlamentară şi poate emite oricând ordonanţe de urgenţă. PNL veghează la respectarea legii şi consideră că orice act de guvernare trebuie să respecte aceste rigori, inclusiv cele constituţionale. Din acest motiv, PNL a depus astăzi sesizarea de neconstituţionalitate asupra legii pentru abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe simple", reiese dintr-un comunicat remis de PNL.

Liberalii au atras atenţia, de la momentul dezbaterilor din Parlament pe marginea proiectului de lege, asupra faptului că respectivul act normativ nu respectă rigorile constituţionale.

"Argumentele şi observaţiile au fost expuse de Consiliul Legislativ, for de specialitate care avizează proiectele de acte normative şi sprijină procesul de legiferare. În consecinţă, parlamentarii PNL au iniţiat şi depus sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea proiectului de abilitare a Guvernului de a emite ordonanţe, sprijinindu-se pe argumentele invocate de Consiliul Legislativ", au arătat liberalii.

Potrivit PNL, proiectul depăşeşte limitele stabilite de Constituţie referitoare la domeniul legilor organice care nu pot face obiectul legii de abilitare a Guvernului.

"Cu această ocazie, atragem atenţia asupra încercării de dezinformare a liderului PSD, Liviu Dragnea, referitoare la o presupusă "blocare a activităţii" Guvernului generată de acest demers al PNL. În realitate, Liviu Dragnea se foloseşte de confuzia făcută deseori în spaţiul public între ordonanţele simple şi ordonanţele de urgenţă", se mai precizează în comunicatul citat.

Liberalii au subliniat că Guvernul Dragnea - Grindeanu nu este împiedicat cu nimic să-şi pună în operă iniţiativele dorite prin intermediul ordonanţelor de urgenţă, până la soluţionarea sesizării de către CCR.

"Nu ne îndoim de faptul că actualul Guvern va folosi acest instrument şi va da dovadă de voinţă politică în acest sens. Ordonanţele de urgenţă pot fi emise în baza articolului 115, alineatul 5 din Constituţie, chiar şi în vacanţa parlamentară, fiind necesară doar mobilizarea majorităţii parlamentare PSD-ALDE pentru îndeplinirea procedurilor parlamentare destinate intrării proiectelor în dezbaterea comisiilor de specialitate. Menţionăm că sesizarea PNL s-a bucurat de sprijinul parlamentarilor din partea USR şi PMP, care se află pe lista semnatarilor sesizării de neconstituţionalitate", au mai transmis liberalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor