Fosta şefă a Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău, acuzaţii dure la adresa preşedintei şi a premierului: Au cerut liste cu procurori integri / Reacţia Preşedinţiei

Veronica Dragalin, Ion Guzun, Dorin Recean, Maia Sandu (Ziarul de Gardă)
Maria Maevschi
10.04.2025

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, si premierul Dorin Recean ar fi cerut „liste cu procurori integri” fostei şefe a Procuraturii Anticorupţie Veronica Dragalin, lucru care rezultă dintr-o scrisoare prezentată de avocata Cristina Ciubotaru, în cadrul şedinţei Consiliului Superior al Magistraturii de marţi, 8 aprilie. De cealaltă parte, Preşedinţia afirmă că acuzaţiile sunt false şi că sistemul de justiţie trebuie să se cureţe de corupţie şi să devină independent.

„Pe parcursul anului 2024, am fost abordată de prim-ministrul Dorin Recean şi de preşedinta Maia Sandu referitor la procedura vetting în privinţa procurorilor din PA, ambii solicitând lista procurorilor pe care îi consider integri şi care, din punctul meu de vedere, ar trebui să promoveze vettingul”, se arată în scrisoarea Veronicăi Dragalin adresată judecătoarei Mariana Ursachi care nu a promovat vettingul.

Dragalin a mai spus că a refuzat să furnizeze lista, temându-se că ar putea fi folosită împotriva celor menţionaţi.

„Având în vedere această experienţă în cazul procurorilor, pot presupune că asemenea liste au fost solicitate şi posibil întocmite şi în cazul candidaţilor la funcţiile de membru în CSM, CSP şi colegiile specializate, dar şi în cazul judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie şi a Curţilor”, a mai scris Veronica Dragalin în email-ul său.

În scrisoarea mai este menţionată şi o conversaţie din 1 august 2023 cu membrul CSM Ion Guzun, care, potrivit fostei şefe a Procuraturii Anticorupţie, ar fi trimis mesaje îngrijorătoare pe Signal în contextul unor decizii adoptate de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ). Guzun ar fi făcut referire la articolul 307 din Codul Penal – ce vizează pronunţarea de hotărâri ilegale de către judecători – şi la o eventuală majoritate politică în CSM care ar putea susţine asemenea acţiuni.

„Cred că art. 307 este iminent, dar, întâi să avem majoritatea în CSM cu cei din Parlament”, i-ar fi menţionat Guzun, potrivit scrisorii.

Dragalin afirmă că a interpretat aceste mesaje ca pe o presiune pentru iniţierea de dosare penale împotriva judecătorilor CSJ şi a considerat că ele indică o relaţie nesănătoasă între CSM şi factorii politici.

„Este regretabil când declaraţiile personale, motivate de nemulţumiri legate de pierderea unei funcţii de demnitate publică, sunt prezentate în public drept verdicte asupra unei întregi reforme, iar o comunicare scoasă din context este prezentată ca un rechizitoriu.

La moment, pot să constat că aceasta face parte dintr-o strategie de apărare a judecătorilor, care sunt subiecţi al unei proceduri disciplinare pendinte la Consiliul Superior al Magistraturii”, a declarat Ion Guzun, membru al Consiliului Suprem al Magistraturii, pentru TV8.

O reacţie în acest sens a avut şi Preşedinţia, care a menţionat că este „regretabil că fosta procuroare-şefă face acuzaţii false cu privire la discuţiile pe care le-a avut cu preşedinta ţării”, notează Ziarul de Gardă.

„Preşedinta Republicii Moldova este garantul suveranităţii şi securităţii statului. Alegerile din toamna trecută au demonstrat cum corupţia politică, lăsată nepedepsită, s-a transformat în corupţie electorală – o ameninţare directă la adresa suveranităţii şi securităţii naţionale.

Este regretabil faptul că fosta procuroare-şefă face acuzaţii false cu privire la discuţiile pe care le-a avut cu preşedinta ţării. Şefa statului a vorbit în repetate rânduri despre necesitatea ca Procuratura Anticorupţie, precum şi întregul sistem de justiţie, să se cureţe de corupţie şi să devină un sistem puternic, independent, în care oamenii să aibă încredere.

Procedura de vetting/pre-vetting este un instrument prin care o comisie de evaluatori externi analizează dosarele şi propune eliminarea din sistem a persoanelor corupte. Ne pare rău că doamna procuror nu este de acord cu această curăţare, desfăşurată în paralel cu promovarea procurorilor şi judecătorilor oneşti şi cu construirea unui sistem de justiţie integru”, se arată în reacţia Preşedinţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor