Fost şef RADET oferă soluţii pentru preluarea ELCEN: "Sunt disperat de lipsa de profesionalism a autorităţilor"

"Sunt disperat de lipsa de profesionalism a autorităţilor, în urma căreia suferă oamenii ce-şi pun speranţele în aleşii lor", transmite fostul şef al RADET-ului, care oferă o soluţie legală pentru preluarea ELCEN în condiţii avantajoase pentru beneficiarii finali - cetăţenii Capitalei.
Loredana Diacu
30.06.2017

alte articole

Gabriel Dumitraşcu, preşedinte CA RADET. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Loredana Diacu
30.06.2017

Consiliul General al Primăriei Capitalei a fost chemat, vineri, să voteze pentru preluarea ELCEN-ului (producătorul de agent termic al Capitalei) de către municipalitate. Propunerea a fost pusă pe ordinea de zi a CGMB fără consultări prealabile, fără analize, fără documentare, fără nimic de acest gen, susţin consilierii opoziţiei.

În acest context, fostul şef al RADET, Gabriel Dumitraşcu, demisionat după ultimele alegeri locale, acuză lipsa de profesionalism a autorităţilor şi propune o soluţie pentru ca bâjbâiala cu transferul ELCEN să se termine.

"Sunt disperat de lipsa de profesionalism a autorităţilor, în urma căreia suferă oamenii ce-şi pun speranţele în aleşii lor pentru găsirea soluţiilor optime şi pentru rezolvarea unor interese publice generale.

Ca să nu mai bâjbâie cu transferul ELCEN sub controlul PMB, am să dau o mână de ajutor, oferindu-le soluţia legală. Această rezolvare am propus-o şi Primarului General Oprescu, fiind refuzată pentru că dl. Oprescu, în baza unor promisiuni populiste, dar fără temei legal, spera ca Bucureştiul să primească ELCEN gratis", scrie, pe Facebook, Gabriel Dumitraşcu.

Potrivit lui Dumitraşcu, soluţia se află în OG 14/2014 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 88/1997 privind privatizarea societăţilor, care spune următoarele:

"Art. 24^1
(1) Societăţile la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar (situaţia ELCEN) şi filialele acestora pot transfera prin negociere directă active aflate în proprietatea lor persoanelor juridice la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar (societatea de termoficare controlată de PMB) sau filialelor acestora, cu îndeplinirea cumulativă a următoarelor condiţii:

a) sa aibă ca scop reducerea nivelului arieratelor, restructurarea sau eşalonarea la plata a acestora;
b) efectuarea unei analize tehnico-economice care să cuprindă justificări, măsuri şi/sau propuneri referitoare la eficientizarea, îmbunatăţirea cadrului economic şi/sau social la nivel local sau naţional. Analiza tehnico-economică se concretizează printr-un raport întocmit de proprietarul activelor, în urma solicitării transmise de potenţialul cumpărător;
c) transferul să fie efectuat cu titlu oneros, preţul fiind determinat în baza unui raport de evaluare întocmit în condiţiile legii de un evaluator autorizat. În toate cazurile preţul de transfer nu va fi mai mic decât valoarea recomandată de evaluator prin raport;
d) transferul să fie efectuat cu respectarea normelor naţionale şi comunitare în materie de concurentă şi ajutor de stat;
e) să fie exprimat acordul expres al creditorilor, în cazul în care activele transferate sunt grevate de sarcini.

(2) Transferul activelor se aprobă de către adunarea generală a acţionarilor sau consiliul de administraţie, după caz."

În acest fel, PMB obţine ceea ce-şi doreşte, cu următoarele avantaje, susţine fostul preşedinte RADET:

"Preia sigur, prin negociere directă, fără licitaţie DOAR activele necesare funcţionalităţii SACET.
Preţul plătit pentru active (CET-uri) este unul corect.
Scapă de ceilalţi acţionari din ELCEN, ceea ce-i permite să încredinţeze în mod direct, fără licitaţie, serviciul public către noua entitate economică pe care o controlează 100%.
Preţul plătit acoperă datoria ELCEN către creditori, fluidizând blocajul financiar şi contribuind semnificativ la reducerea arieratelor în economie.
Se scurtează la jumătate timpul de transfer, putând intra în toamnă cu transferul efectuat.
Se elimină spaima achiziţiei ELCEN de către "agenturile intereselor străine", scrie Dumitraşcu.

"Sper că am oferit suficiente argumente, pe lângă temeiul legal, care să permită PMB şi Ministerul Energiei să finalizeze transferul, dacă există voinţă reală, în următoarele trei luni. Pentru orice detalii va stau la dispoziţie, fără nicio pretenţie sau condiţie, singura dorinţă fiind rezolvarea optimă a problemei termoficării în Bucureşti", spune Dumitraşcu.

De asemenea, Dumitraşcu mai atrage atenţia că, şi după presupusa fuziune cu RADET, volumul datoriei rămase către terţi, al noii societăţi, depăşeşte 400 mil. Euro.

"Să nu ne lăsăm înşelaţi de profitul raportat de ELCEN. În realitate ELCEN este de ani buni pe pierdere operaţională. Raportează profituri anuale de 100-130mil lei, în condiţiile în care veniturile financiare din penalităţi şi dobânzi aplicate debitului RADET sunt de 240-270 mil lei anual. Deci, o pierdere operaţională de peste 100 mil lei anual, în cel mai fericit caz", susţine fostul preşedinte CA RADET.

La pierderea ELCEN se va adauga o pierdere operaţională de peste 350 mil lei/an, înregistrată de RADET, pierdere ce nu poate fi diminuată decât prin două căi:

"1. Punerea în aplicare şi finalizarea proiectului de redimensionare şi modernizarea a reţelei de transport şi distribuţie (acum de 3 ori mai mare decât este necesar) ceea ce duce la o reducere a pierderilor tehnologice de la 27-30% la 12-15%.

Rezultă o "economie" anuală de 250-300 mil lei. În paralel, reducerea de capacitate de producţie la CET Vest, Sud, Progresul (prea departe de locul de consum, se transportă energia termică şi 20 km până la consumator) şi modernizarea capacitaţilor râmase în sistem, creşterea şi modernizarea capacităţilor la CET Grozăveşti (amplasament ideal, în centrul ariei de furnizare) si construcţia de CET-uri noi, în cogenerare, în zonele îndepărtate de actualele surse de producţie, pe amplasamentele din Aviaţiei, Colentina, Titan şi amplasarea unui incinerator de deşeuri urbane, în cogenerare, în zona Pallady.

Costul de transport al energiei termice, în noua configuraţie, se reduce de la 300 mil lei/ an la mai puţin de 100 mil/an. Recapitulând, cele două măsuri conduc la o reducere a costului cu 450-500 mil lei, cea ce acoperă pierderea actuală cumulată de 450 mil lei şi ar permite chiar diminuarea subvenţiei anuale, în condiţiile menţinerii actualului preţ la consumatorii casnici.

2. Păstrarea configuraţiei actuale a sistemului de producţie, transport, distribuţie şi dublarea tarifului suportat de consumatori, cu menţinerea subvenţiei la actualul nivel, sau dublarea subvenţiei acordate anual de PMB pentru acoperirea pierderii cumulate ELCEN-RADET", arată Dumitraşcu.

Reamintim că pe vremea când a fost şeful Consiliului de Administraţie RADET, Gabriel Dumitraşcu a atras atenţia în repetate rânduri asupra stării grave a sistemului de termoficare şi a situaţiei dezastruoase în care se află RADET, în principal din cauza Primăriei care, an după an, a întârziat plata subvenţiilor.

"Luaţi demisiile noastre ca pe un semnal, dacă vreţi. Este anunţul de "cod roşu" pentru termoficarea Bucureştiului. Iar acest "cod roşu" poate să apară oricând dacă sistemul va fi supus aceloraşi presiuni venite de la grupurile de interese legitime sau ilegitime. (...) Este ultimul gest pe care îl puteam face pentru a atrage atenţia asupra gravităţii situaţiei în care se află RADET", a declarat la momentul demisiei Dumitraşcu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor