Alexandr Slusari: Agricultura din R. Moldova alunecă vertiginos într-o criză profundă

Agricultorii din R. Moldova cer guvernării formularea tranşantă a strategiilor privind dezvoltarea sectorului agroindustrial, afirmă Slusari.
Alexandr Slusari, vicepreşedinte a Parlamentului R. Moldova
Alexandr Slusari, vicepreşedinte a Parlamentului R. Moldova (parlament.md)

După un mic respiro în anul 2021, agricultura din Republica Moldova alunecă cu viteză mare într-o criză profundă, constată fostul deputat din partea Platformei DA Alexandr Slusari, menţionând că în ultimele 6 luni preţurile la cei mai importanţi fertilizanţi şi la produsele de uz fitosanitar au crescut aproape de trei ori. Motorina din primăvară s-a scumpit cu circa 40%, iar promisiunea electorală privind restituirea accizelor agricultorilor nu se mişcă deloc.

După întălnirea informativă de marţi cu comitetul organizatoric al asociaţiei agricultorilor "Forţa Fermierilor", la care s-a discutat punctual situaţia actuală din sectorul agrar, acesta notează că preţurile la piesele de schimb pentru tehnica agricolă s-au majorat cu aproximativ 25%. Zeci de mii de hectare de porumb au rămas nerecoltate din cauza politicii discriminatorii a multor elevatoare, care aparţin unei companii cu poziţii dominante pe piaţa culturilor cerealiere şi tehnice. Problema extinderii terenurilor irigate bate pasul pe loc.

De asemenea, importurile masive ale produselor agroalimentare şi politica abuzivă a supermarketurilor sugrumă producătorii autohtoni, mai ales pe cei din segmentul businessului mic şi mijlociu.

Totodată, marile agroholdinguri, gestionate din offshoruri, fac tot posibilul pentru eliminarea din localităţile rurale a fermierilor, care mai încearcă să menţină ultimele locuri de muncă. Această politică contribuie semnificativ la distrugerea satelor noastre. „Tot mai mult este promovată ideea catastrofală privind acordarea dreptului străinilor să cumpere terenurile agricole.”

Astfel, Alexandr Slusari subliniază că agricultorii din R. Moldova cer guvernării formularea tranşantă a strategiilor privind dezvoltarea sectorului agroindustrial. Cu acordarea priorităţilor fermierilor mici şi mijlocii din zonele rurale, precum şi producătorilor autohtoni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe