Ministrul Justiţiei din RM, despre dosarul coruperii foştilor deputaţi: Un precedent nefast care nu trebuie să mai aibă loc niciodată

Nu poţi să scuipi pur si simplu în votul oamenilor şi să-ţi ei toată puterea de stat pentru că ai bani, afirmă Sergiu Litvinenco.
Sergiu Litvinenco, deputat PAS în Parlamentul R. Moldova (gov.md)
Tatiana Chiriac
02.02.2022

Părăsirea unei formaţiuni politice şi aderarea la alta nu este o invenţie a noastră şi se întâlneşte şi la „case mai mari”. Însă ceea ce s-a întâmplat în perioada 2015-2019 în Republica Moldova nu este o simplă migrare de deputaţi. Asta a fost doar finalitatea, „vârful icebergului”. În realitate a avut loc o cumpărare masivă de deputaţi. Cu cote inimaginabile. Similar cum se cumpără obiectele la piaţă, a declarat ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco în contextul percheziţiilor anunţate de procurorii anticorupţie în dosarul coruperii a 13 foşti deputaţi.

„Este un studiu de caz care trebuie încă analizat. Dar nici ăsta nu este cel mai grav lucru. Cel mai grav este că, prin astfel de perversiuni, se atentează la esenţa democraţiei. Aşa cum au conceput-o încă grecii antici. Care poate fi rezumată la aceea că puterea de stat se exercită ca urmare şi pe baza votului oamenilor. Doar a lor”, scrie acesta pe pagina sa de socializare.

Sergiu Litvinenco care „de regulă, nu se expune pe cazuri penale aflate în investigaţie sau în judecată” a ţinut să sublinieze că nu poţi să scuipi pur şi simplu în votul oamenilor şi să-ţi iei toată puterea de stat pentru că ai bani şi pentru că procurorii închid ochii şi/sau contribuie la asta.

„Nu sunt doar aceste cazuri. Fenomenul în sine este un precedent nefast care nu trebuie să mai aibă loc niciodată în Republica Moldova. Niciodată”, a conchis ministrul Justiţiei.

La sfârşitul anului 2015 treisprezece deputaţi au părăsit fracţiunea parlamentară a Partidului Comunist şi au aderat la fracţiunea Partidului Democrat. Vlad Plahotniuc, oligarhul care controla la acel moment aproape toate partidele şi instituţiile din R. Moldova, dorind întreaga putere, a aplicat „terapia sa de şoc” şi a oficializat o majoritate parlamentară în scopul asigurării unei „stabilităţi politice”, destabilizată tot prin jocurile sale de putere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor