Putin: "Rusia este supusă unor presiuni pentru că îşi apără suveranitatea"

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul că face presiuni asupra ţării sale pe motiv că aceasta îşi apără suveranitatea şi a declarat că Moscova va lua măsuri pentru a-şi menţine stabilitatea.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
04.07.2015

Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Occidentul că face presiuni asupra ţării sale pe motiv că aceasta îşi apără suveranitatea şi a declarat că Moscova va lua măsuri pentru a-şi menţine stabilitatea.

Acele naţiuni care se poziţionează în fruntea campaniilor de impunere de sancţiuni împotriva Rusiei sunt responsabile pentru conflictul din estul Ucrainei, a mai declarat Putin, vineri, în cadrul unei întâlniri a Consiliului rus de Securitate.

Rusia nu ar trebui "să se bazeze pe o schimbare de atitudine din partea unora dintre oponenţii noştri geopolitici" din Uniunea Europeană şi SUA, a mai susţinut şeful Kremlinului adăugând că "încercările de a învrăjbi şi diviza societatea noastră" au eşuat iar Rusia ar trebui să îşi menţină stabilitatea politică, socială şi economică.

Ţara trebuie să rămână deschisă pentru cooperare şi, în acelaşi timp, să îşi ajusteze strategia securităţii naţionale pentru a aborda ameninţările economice, a mai subliniat preşedintele rus.

La rândul său, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patruşev, susţine că Moscova va lua în considerare noi măsuri împotriva unor ţări occidentale. Patruşev a mai acuzat Occidentul că foloseşte sancţiunile impuse împotriva ţării sale pentru a încerca să schimbe conducerea de la Kremlin.

Luna trecută, Uniunea Europeană a extins sancţiunile împotriva Rusiei până în ianuarie 2016, datorită implicării acesteia în conflictul ucrainean, un conflict soldat cu peste 6.400 de morţi şi care a făcut ca relaţiile dintre Moscova şi Occident să ajungă la cel mai jos nivel de după Războiul Rece.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova de susţinerea rebelilor separatişti cu arme şi cu soldaţi. Rusia neagă cu tărie aceste acuzaţii, în pofida faptului că în 16 mai forţele ucrainene au capturat doi luptători ruşi în regiunea separatistă Lugansk, iar aceştia au confirmat ulterior că activau în trupele ruse şi că în momentul capturării lor se aflau în misiune pe teritoriul ucrainean.

Tensiunile dintre Rusia şi Occident s-au amplificat şi mai mult după ce Putin a anunţat, luna trecută, că va extinde arsenalul nuclear rusesc cu 40 de rachete balistice intercontinentale noi, ca răspuns la planurile Pentagonului de a staţiona echipament militar greu în estul Europei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor