Rebelii separatişti din Ucraina anunţă desfăşurarea de alegeri în octombrie 2015

Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Alexander Zakharchenko.
Liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Alexander Zakharchenko. (Captură Foto)

Rebelii separatişti pro-ruşi din estul Ucrainei vor desfăşura propriile lor alegeri în luna octombrie, a anunţat joi liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Alexander Zakharcenko. Anunţul a atras critici din partea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, care a declarat că orice alegeri care nu au loc cu aprobarea Kievului ar putea reprezenta o încălcare a acordului de pace semnat în luna februarie la Minsk, arată International Business Times.

Stabilite pentru 18 octombrie, alegerile vor avea loc “în baza legii ucrainene ... în zonele în care aceste alegeri nu contrazic constituţia şi legea”, a declarat Zakharchenko, conform AFP. Liderul separatist nu a oferit detalii suplimentare asupra modului de desfăşurare a alegerilor sau dacă rebelii vor fi în contact cu guvernul ucrainean din Kiev.

Subiectul alegerilor a fost inclus în acordul de pace semnat în 12 februarie la Minsk între guvernul ucrainean şi separatiştii pro-ruşi. Intermediat de Franţa şi Germania, acordul a cerut ambelor tabere să înceteze focul în estul Ucrainei şi să îşi retragă armamentul greu de pe ambele părţi ale frontului.

Acordul a oferit, de asemenea, semi-autonomie teritoriului ocupat de rebeli în estul Ucrainei, cu condiţia ca guvernul din Kiev să desfăşoare orice alegeri viitoare care ar putea avea loc în regiune. Liderilor rebeli li se va permite să îşi consolideze relaţiile cu Rusia, dar regiunile separatiste vor rămâne o parte a Ucrainei, a susţinut AFP în luna martie. O rundă anterioară de alegeri separatiste, desfăşurată în noiembrie 2014, a atras condamnări din partea Kievului şi Statelor Unite, a raportat Reuters.

În ciuda acordului, au continuat luptele sporadice între forţele guvernului ucrainean şi separatiştii pro-ruşi. Peste 6.400 de oameni au fost ucişi până acum în conflictul din estul Ucrainei. Statele occidentale şi Ucraina au acuzat Rusia că furnizează separatiştilor suport militar direct. Kremlinul a negat orice implicare.

Poroşenko a declarat că orice încercare din partea rebelilor de a desfăşura alegeri fără monitorizarea Kievului va fi dovada unei încercări din partea Rusiei de a submina acordul de pace semnat la Minsk, cunoscut şi sub numele de Minsk II.

“Cred că încercările de desfăşurare a unor alegeri ilegale care nu corespund cu legile ucrainene … vor echivala cu un atac dur din partea Rusiei asupra Minsk II”, a declarat liderul ucrainean, conform AFP. “Sunt sigur că acest lucru va fi iresponsabil şi va genera consecinţe grave asupra eforturilor de detensionare a situaţiei în districtele [rebele] individuale” din estul Ucrainei, a adăugat Poroşenko.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe