Fost oficial haitian găsit mort înainte să depună mărturie împotriva Fundaţiei Clinton
alte articole
Klaus Eberwein, fost oficial haitian, trebuia să depună mărturie săptămâna aceasta împotriva presupuselor nereguli financiare comise de Fundaţia Clinton în cazul cutremurului care a devastat insula Haiti în 2010.
Bărbatul, în vârstă de 50 de ani, a fost găsit mort în Miami.
Circumstanţele morţii lui Eberwein sunt suspecte.
Conform certificatului medico-legal eliberat de supervizorul medicilor legişti din Miami, moartea fostului oficial haitian a survenit din cauza unei împuşcături în cap.
Decesul lui Eberwein a fost clasificat drept suicid, fostul oficial exprimase temeri pentru viaţă sa, din cauza dezvăluirilor făcute în legătură cu activităţile Fundaţiei Clinton
Klaus Eberwein era un cunoscut critic al activităţii Fundaţiei Clinton în Haiti, de pe vremea când deţinuse postul de director general al Agenţiei haitiene pentru Dezvoltare.
“La Fundaţia Clinton sunt criminali, sunt hoţi, sunt mincinoşi şi sunt o ruşine" a declarat Eberwein în timpul unui protest în faţa sediului Fundaţiei din Manhattan, ţinut anul trecut.
Eberwein trebuia să apară în faţa unei Comisii de etică şi anti-corupţie în Senatul haitian marţi, unde se presupunea că fostul director va face dezvăluiri din care să reiasă folosirea ilegală de fonduri de către Fundaţia Clinton în cazul cutremurului din 2010.
În timpul mandatului lui Eberwein şi după terminarea sa, oficialul a fost învinuit de fraudă şi corupţie pentru modul necorespunzător în care Agenţia sa a construit mai mult şcoli după cutremur.
Însă, conform mărturiilor lui Eberwein, de vină pentru folosirea incorectă a donaţiilor internaţionale a fost Fundaţia Clinton - iar acest lucru urma sa fie dovedit marţi în timpul audierilor.
Conform declaraţiilor lui Eberwein, numai 0,6% din donaţiile acordate de organizaţiile internaţionale către Fundaţia Clinton pentru a asista direct victimele cutremurului ar fi ajuns la victimele cutremurului. Un procent de 9,6% a ajuns la guvernul haitian iar restul - 89,8% - totalizând 5,4 miliarde USD - a ajuns la “organizaţii non-haitiene”.
Activitate presărată cu morţi
Familia Clinton a fost înconjurată de numeroase scandaluri privind sinucideri şi morţi suspecte de-a lungul anilor.
Anul trecut, în timpul campaniei electorale americane, mass media mainstream a muşamalizat cazul lui Seth Rich, un angajat al Convenţiei Democrate, care a murit în circumstanţe suspecte imediat după ce organizaţia WikiLeaks a publicat mailuri despre fraudarea alegerilor interne din Partidul Democrat în favoarea lui Hillary Clinton. După câteva zile, fondatorul organizaţiei, Julian Assange, a sugerat în timpul unui interviu acordat unui post olandez de TV că Rich ar fi fost sursă Wikileaks.
Tot anul trecut John Ashe, un fost preşedinte al Adunării Generale a ONU, a fost găsit mort, sufocat de o bară cu greutăţi aflată pe gâtul său, într-o sală de gimnastică din SUA.
Ashe trebuia să depună peste câteva zile mărturie într-un scandal legat de corupţie, în care era acuzat. În scandal era implicat şi miliardarul chinez Ng Lap Seng, împreună cu asociatul său Jeff Yin – nume sonore legate de familia Clinton. Ng Lap Seng fusese implicat în scandalul finanţării ilegale a campaniei din 1996 lui Bill Clinton cu fonduri ale Partidului Comunist Chinez, scurse în SUA pe filiera cazinourilor din Macao.