Nouă anchetă asupra lui Hillary Clinton: trafic de influenţă în cazul Grameen Bank şi Muhammad Yunus

Comisia pentru Justiţie a Senatului SUA a lansat o nouă investigaţie asupra eforturilor fostului secretar de stat Hillary Clinton de a contracara o anchetă de corupţie desfăşurată de guvernul din Bangladesh asupra lui Muhammad Yunus, un donator al fundaţiei Clinton şi un prieten apropiat al clanului Clinton.
Bill şi Hillary Clinton. (Justin Sullivan/Getty Images)
Andrei Popescu
09.06.2017

Ancheta este cea mai nouă în ceea ce o priveşte pe Hillary Clinton de când aceasta a pierdut în mod neaşteptat alegerile prezidenţiale din 2016 în faţa lui Donald Trump.

Deşi Trump a promis de multe ori în campania electorală că o va închide pe Clinton, iar susţinătorii magnatului au scandat deseori “Închide-o!” în timpul numeroaselor sale mitinguri de campanie furtunoase, de la investirea sa oficială, Trump a părut că uită de promisiunea sa electorală. Cel puţin, până acum.

Pe vremea când era secretar de stat, Clinton a trimis diplomaţi americani de top pentru a-i presa pe premierul Bangladeshului, Sheik Hasina şi pe fiul ei, Sajeeb Wazed, pentru a pune capăt investigaţiei de corupţie desfăşurată de ţara asiatică asupra bancherului Muhammad Yunus şi a Grameen Bank.

Yunus era la acea vreme director general al Grameen din Bangladesh, care este deţinută de stat.

Un documentar norvegian – care l-a acuzat pe Yunus că a deviat către organizaţiile sale aproximativ 100 milioane de dolari, care trebuiau de fapt să ajungă la Grameen Bank şi la săracii din Bangladesh - a declanşat investigaţia iniţială împotriva acestuia.

Sustragerea fondurilor i-a şocat pe mulţi din Bangladeshul lovit de sărăcie, unde venitul anual pe cap de locuitor este de aproximativ 3.600 de dolari, conform Băncii Mondiale.

În cele din urmă, Yunus a returnat banii la Grameen Bank, dar investigaţia guvernamentală a expus erori serioase de management financiar şi a descoperit că programul cu micro-credite a eşuat să îi scoată din sărăcie pe clienţii băncii. El a fost forţat să demisioneze pe baza unei legi care susţine că limita maximă pentru ca o persoană să se poată afla la conducerea băncii este de 60 de ani. Yunus avea 70 de ani la vremea anchetei.

Ratele dobânzii şi rambursările micro-creditelor au generat uneori chiar mai multă sărăcie. Incapabili să plătească împrumuturile, mulţi beneficiari din Bangladesh şi India s-au sinucis.

Suportul Clintonilor pentru Yunus datează încă de pe vremea în care fostul preşedinte Bill Clinton era guvernator al statului Arkansas. Soţii Clinton au devenit susţinători ai micro-creditelor şi ai lui Yunus, care a inventat această schemă de împrumut. Bill Clinton, aparent, a făcut lobby la Comitetul pentru Premiul Nobel în numele lui Yunus.

Bankerul a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2006.

Începând cu 2008, Yunus a ţinut discursuri la întâlnirea anuală a organizaţiei Clinton Global Iniţiative. El a donat între 100.000 şi 250.000 de dolari pentru CGI şi între 25.000 şi 50.000 de dolari către Clinton Foundation, potrivit website-ului controversatei fundaţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor