Fost ministru al Economiei: "Factura la energie electrică va creşte"

Lucian Bode, fost ministru al Economiei.
Lucian Bode, fost ministru al Economiei. (Facebook)

Timp de 10 ani, fiecare gospodărie va plăti mai mult la factura de energie electrică, acuză fostul ministru PDL al Economiei, Lucian Bode, solicitându-i public premierului Victor Ponta, să le spună românilor cine va plăti cei 750 de milioane de euro reprezentând contravaloarea certificatelor verzi de care sunt scutiţi marii consumatori industriali.

"Ponta anunţă în preajma alegerilor creşterea pensiilor şi mărirea salariilor, dar nu spune care este procentul pe care toţi contribuabilii îl vor plăti în plus la facturile de electricitate şi alte produse şi servicii ce vor fi afectate implicit de această măsură", declară Lucian Bode, adăugând că "Ponta dă cu o mână şi ia cu două!"

"În timp ce Ponta minte cu neruşinare că 'doar el a scăzut taxele', o nouă povară cocoşează românii. Timp de 10 ani, fiecare gospodărie va plăti mai mult la factura de energie electrică pentru a achita cele 750 de milioane de euro de care sunt scutiţi marii consumatori industriali", mai scrie deputatul, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

Reamintim că guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat prin care industria electrointensivă este parţial exceptată de la plata contribuţiei aferente promovării surselor regenerabile de energie, respectiv a certificatelor verzi. Bugetul anual estimat al aplicării acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane de euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari. Pentru această schemă de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi, ce vor fi exceptate de la plată prin aplicarea acestei scheme pe o perioadă de 10 ani, este stabilită de ANRE.

În timp ce firme companii precum Alro, ArcelorMittal sau firmele lui Ioan Niculae, cel care de-a lungul anilor nu s-a sfiit să ameninţe guvernele că-şi închide fabricile dacă nu primeşte preţuri preferinţiale la energie şi gaz, vor fi scutite de plata a până la 85% din certificatele verzi, cele 75 de milioane de euro x 10 ani, reprezentând ajutorul de stat, vor trebui să fie suportate, după toate probabilităţile, de restul consumatorilor din piaţă, respectiv cei casnici şi micile companii.

În iunie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, a declarat pentru Hotnews "că se discută să fie trecute (certificatele verzi de care vor fi scutiţi marii consumatori de energie - n.r) la ceilalţi consumatori".

Guvernul a amânat de două ori data de la care marii consumatori industriali pot face cerere către Guvern pentru a beneficia de ajutorul de stat, decalând-o din august până la 31 decembrie 2024, când noul preşedinte al ţării va fi fost ales.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne