Comisia Europeană aprobă scutirea de la plata certificatelor verzi a marilor consumatori. ALRO primeşte, micul consumator pătimeşte
alte articole
Comisia Europeană a aprobat miercuri schema de ajutor de stat prin care industria electrointensivă este parţial exceptată de la plata contribuţiei aferente promovării surselor regenerabile de energie, informează Ministerul Economiei printr-un comunicat.
În urma avizului CE, marii consumatori de energie vor fi exceptaţi de la plata a până la 85% a certificatelor verzi, după cum urmează: 85% în cazul unei electro intensităţi mai mari de 20%, 60% în cazul unei electro intensităţi de 10-20%, 40% în cazul unei electro intensităţi de 5-10%.
Bugetul anual estimat al aplicării acestei scheme de sprijin este de circa 75 de milioane de euro, pentru aproximativ 300 de beneficiari. Pentru această schemă de ajutor de stat nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat, iar procedura de compensare a certificatelor verzi ce vor fi exceptate de la plata prin aplicarea acestei scheme pe o perioadă de 10 ani este stabilită de ANRE.
"Schema de ajutor de stat instituită prin Hotărârea Guvernului nr. 495/2014 va contribui major la menţinerea competitivităţii pe piaţa europeană şi internaţională a industriilor electrointensive din România", mai informează ministerul, în comunicatul de presă remis Epoch Times.
Totodată, Comisia Europeană informează pe site-ul său că "schema României de reducere a certificatelor verzi (...) respectă normele UE privind ajutoarele de stat, în special noile Orientări ale Comisiei privind ajutoarele destinate protecţiei mediului şi energiei".
"În iulie 2014, România a notificat planurile sale de a reduce contribuţia la finanţarea energiei din surse regenerabile pentru anumite întreprinderi. (...) În urma investigaţiei, s-a constatat că reducerile se limitează la societăţile care îşi desfăşoară activitatea în sectoarele recunoscute în cadrul orientărilor ca fiind în acelaşi timp electro-intensive şi expuse la comerţul internaţional. Celelalte condiţii aplicate pentru selectarea beneficiarilor eligibili sunt obiective, transparente şi nu fac discriminări între societăţile care se află într-o situaţie de fapt similară", mai informează CE.
Fără discriminări
Dacă schema ajutorului de stat propusă de guvern nu face "discriminări între societăţile care se află într-o situaţie de fapt similară", în schimb, ea pare să fie discriminatorie pentru consumatorii medii şi mici, inclusiv pentru consumatorii casnici.
În timp ce firme companii precum Alro, ArcelorMittal sau firmele lui Ioan Niculae, cel care de-a lungul anilor nu s-a sfiit să ameninţe guvernele că-şi închide fabricile dacă nu primeşte preţuri preferinţiale la energie şi gaz, vor fi scutite de plata a până la 85% din certificatele verzi, cele 75 de milioane de euro x 10 ani, reprezentând ajutorul de stat, vor trebui să fie suportate de cineva.
Cel mai probabil ajutorul pentru energofagi, pentru care, cităm "nu vor fi alocate fonduri de la bugetul de stat" va fi suportat de consumatorii casnici şi SRL-urile, care şi aşa abia mai supravieţuiesc, sufocate de fiscalitate.
Reamintim că, în iunie, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Nicolae Havrileţ, a declarat pentru Hotnews "că se discută să fie trecute (certificatele verzi de care vor fi scutiţi marii consumatori de energie - n.r) la ceilalţi consumatori".
HG 495/2014 urma să intre în vigoare în august 2014, însă, având în vedere că suntem în an electoral, măsura a fost amânata de două ori, schema de sprijin urmând a fi aplicată de la 1 decembrie 2014 până la 31 decembrie 2024, când noul preşedinte al ţării va fi fost ales.