Sezon electoral: Camera Deputaţilor a aprobat amânarea calendarului de liberalizare a preţului la gaze

Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen
Parlamentul României, Camera Deputaţilor, şedinţă în plen (Epoch Times România)

Camera Deputaţilor a adoptat miercuri un proiect de lege care modifică şi completează Legea energiei electrice şi a gazelor naturale, Legea petrolului precum şi o ordonanţă de urgenţă. Una din cele mai importante prevederi ale actului normativ se referă la extinderea calendarului de liberalizare a preţului la gaze pentru populaţia casnică şi menţinerea coşului pentru gaze naturale până în 2021, faţă de 2018, termenul asumat de România în 2012 în faţa Fondului Monetar Internaţional, Băncii Mondiale şi a Comisiei Europene.

Conform Hotnews, preşedintele Comisiei de industrii, Iulian Iancu, a explicat în plenul Camerei Deputaţilor că prin actul normativ operatorii vor fi obligaţi să îşi publice toate costurile, care vor putea fi analizate de toţi consumatorii din România. Obligaţia reglementatorului va fi să monitorizeze aceste preţuri, să ceară publicarea lor şi să constate că sunt în conformitate cu ceea ce s-a publicat.

Iancu a mai declarat că actul normativ prevede că la regularizarea faţă de consumatorul casnic orice diferenţă peste 100 de lei să îi fie restituită acestuia. Totodată, proiectul de lege redefineşte "noţiunea de client industrial" şi vine cu prevederi noi în scopul soluţionării "în timp optim" a sesizărilor şi contestaţiilor reclamanţilor. În acest scop, ar urma sa fie constituit un punct unic de contact, care se adresează consumatorului casnic şi care nu poate fi la o distanţă mai mare de 50 de km de acesta.

Actul normativ va impune Autorităţii de Reglementare şi obligaţia de a stabili o procedură explicită de soluţionare a tuturor contestaţiilor şi de intervenţie în timp optim în caz de accident. "Există o precizare expresă privind amendarea operatorilor care nu respecta aceste prevederi. S-a ajuns în lege să avem o majorare a amenzilor până la 10% din cifra de afaceri", a declarat deputatul social-democrat.

De asemenea, proiectul legislativ preia, potrivit lui Iancu, prevederile ultimei directive europene privind gazul natural comprimat, România având obligaţia ca până în 2020 să aibă la toate mijloacele de transport 20% din combustibil gaz natural comprimat.

Reamintim că marţi, ministrul delegat pentru energie, Răzvan Nicolescu, anunţa într-un registru electoral că Departamentul pentru Energie va supune dezbaterii publice un proiect de Hotărâre de Guvern prin care se va propune suspendarea pe o perioadă nedeterminată a calendarului de liberalizare a preţurilor la gazele naturale care ajung la consumatorii casnici.

"Vom propune un proiect de hotărâre de Guvern prin care vom cere suspendarea scumpirii gazelor şi un proiect de lege de modificare a Legii energiei şi gazelor prin care propunem prelungirea termenului de liberalizare totală cu cel puţin doi ani.", declara ministrul cu o zi înainte de votul de miercuri.

Declaraţiile oficiale ce însoţesc proiectul legislativ adoptat de Parlament au însă la bază, conform specialiştilor, un neadevăr, şi anume că, în urma amânării calendarului de liberalizare, preţul gazelor pentru consumatorii casnici nu va creşte.

Potrivit expertului în energie, Ana Otilia Nuţu, în primăvară, tarifele de distribuţie, o componentă importantă a preţului final din facturile clienţilor, au fost majorate cu 30-40%. Această mărire, trecută aproape nesesizată peste vară, când consumul de gaze a scăzut, se va reflecta într-o creştere cu 10-15% a preţurilor pe care consumatorii casnici le vor plăti în această iarnă, faţă de preţurile din iarna anului trecut.

Astfel că în realitate, preţurile din facturile pe care le vor primi (şi plăti) consumatorii casnici pentru gaze şi pentru căldură vor creşte. Mai mult, în actualul context european, promisiunea unui preţ la gaze care nu va creşte este incertă. Preţul gazelor din import pe care le consumăm nu poate fi controlat şi există o probabilitate destul de mare ca, pe fundalul crizei din Ucraina, să 'beneficiem' de o mărire de preţ din partea Gazprom, mărire ce se va reflecta, de asemenea, în facturi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne