Mustang Wanted – care a vopsit o clădire în Moscova în culori ucrainene – şi-a schimbat numele în “Glorie Ucrainei” [video]
alte articole
Căţărătorul ucrainean, de origine română, care a pictat steaua sovietică din vârful unui emblematic zgârie nori din Moscova în culorile galben şi albastru – culorile steagului Ucrainei – a declarat că şi-a schimbat oficial numele în “Slava Ukraine”, adică “Glorie Ucrainei”.
Căţărătorul, căutat pentru vandalism şi huliganism în Rusia după isprava din luna august a acestui an, şi-a dezvăluit în această săptămână noul său nume în cadrul unui talk show la postul de televiziune ucrainean 1+1 Channel.
Întrebat de un moderator al emisiunii care este numele său, căţărătorul, cunoscut pe Net sub numele de Mustang Wanted, a răspuns: “Slava Ukraine” – prima parte a unui strigăt de luptă, popular în rândul manifestanţilor de pe Euromaidan care l-au forţat pe fostul lider ucrainean să se retragă de la putere şi să fugă din ţară în luna februarie.
Publicul din studio a rămas tăcut pentru moment, aparent digerând înţelesul cuvintelor sale, ca apoi să explodeze în aplauze. Un spectator a strigat înapoi cea de-a doua parte a popularului slogan: “Glorie Eroilor”.
În ucraineană sau rusă, “Slava” este o prescurtare larg folosită a unui nume des folosit, Vyacheslav.
Căţărătorul a declarat că noul său nume este trecut oficial în paşaportul său. De asemenea, el a menţionat că şi-ar fi lăsat neschimbat numele de familie, dar a refuzat să spună care este.
Anton Gerashchenko, un consilier în cadrul Ministerului ucrainean de Interne, a declarat într-o postare pe Facebook la începutul acestei toamne că Mustang Wanted a plănuit să îşi schimbe numele şi prenumele astfel încât să irite Rusia şi în acelaşi să inspire ucrainenii.
Căţărătorul a mai spus că a vândut postului de televiziune Life News – ce are legături cu Kremlinul – pentru 5.000 de dolari americani un scurt metraj în care arată cum a vopsit steaua soveticâ de pe înalta clădire din Moscova.
Mustang Wanted, sau mai noul Slava Ukraine, a adăugat că a donat acei bani batalionului Donbas din Ucraina, o forţă care susţine guvernul din Kiev.
Forţele guvernamentale se luptă în estul Ucrainei cu separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk. În ultimele luni, acest conflict în care Rusia joacă un rol militar – acuzaţie respinsă puternic de Moscova – a luat viaţa a peste 4.100 de oameni, în ciuda unui acord de încetare a focului încheiat între cele două tabere la 5 septembrie în Minsk.