Forţele pro-Haftar închid conducte de ţiţei chiar în ziua summit-ului pentru Libia

Comandantul militar libian Khalifa Haftar.
Comandantul militar libian Khalifa Haftar. (Captură Foto)

Forţele loiale comandantului Khalifa Haftar au oprit producţia în toate principalele câmpuri petroliere din Libia, o escaladare care ameninţă să stranguleze finanţele ţării şi a umbrit duminică un summit internaţional de pace la Berlin.

Haftar, a cărui armată naţională libiană (LNA) încearcă să asedieze capitala Tripoli, cu sprijinul Egiptului, Emiratelor Arabe Unite, mercenarilor ruşi şi trupelor africane, a participat la summitul de o zi de la Berlin, în ciuda faptului că a abandonat discuţiile cu privire la armistiţiu săptămâna trecută, la Moscova.

Turcia a desfăşurat trupe la Tripoli pentru a ajuta un guvern recunoscut internaţional să reziste atacului lui Haftar. Până la 2.000 de luptători din războiul civil din Siria s-au alăturat şi ei bătăliei, a declarat sâmbătă un oficial al ONU.

Libia nu a avut o autoritate centrală stabilă de când dictatorul Moammer Gaddafi a fost răsturnat de rebelii susţinuţi de NATO în 2011. De mai bine de cinci ani, Libia a avut două guverne rivale în est şi în vest, cu străzi controlate de grupuri armate.

Haftar, cel mai puternic personaj din est, a câştigat sprijinul mai multor aliaţi străini pentru capturarea oraşuui vestic Tripoli, în timp ce sprijinul turc pentru autorităţile care controlează Tripoli a transformat conflictul într-un război de tip proxy.

Haftar a renunţat la un summit ruso-turc organizat la Moscova în urmă cu o săptămână şi a escaladat conflictul vineri, când au fost închise porturile petroliere din est. Corporaţia Naţională a Petrolului din Libia a declarat că oprirea a fost comandată direct de forţele lui Haftar şi că va reduce producţia de petrol cu ​​800.000 de barili pe zi.

Duminică, în timp ce liderii internaţionali se adunau în capitala Germaniei, CNP a declarat că marile câmpuri din sud-vest - El Sharara şi El Feel - se închideau după ce forţele loiale lui Haftar au închis o conductă.

Orice închidere durabilă ar putea afecta masiv guvernul de la Tripoli, care se bazează pe veniturile din ţiţei pentru a-şi finanţa bugetul.

„Solicităm tuturor părţilor în cauză să-şi dubleze eforturile pentru o suspendare susţinută a ostilităţilor, detensionare şi o încetare permanentă a focului”, se afirma într-un comunicat care va fi discutat în cadrul reuniunii, văzut de Reuters.

Diplomaţii au afirmat că o comisie militară comună va monitoriza armistiţiul, dar detaliile nu sunt clare. Proiectul nu face clar dacă va cere LNA să se retragă, precizând doar: „Solicităm redistribuirea armelor grele, a artileriei şi a vehiculelor aeriene şi a cantonamentului acestora”.

Dacă LNA nu se retrage, Haftar ar consolida un câştig teritorial imens de la baza sa principală de putere din Benghazi, la aproximativ 1.000 de km distanţă de Tripoli.

Un apel pentru încetarea focului din Rusia şi Turcia a ajutat la reducerea luptelor în urmă cu o săptămână, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin, înainte de o întâlnire cu omologul turc Tayyip Erdogan, în marja conferinţei.

Ministrul italian de Externe, Luigi Di Maio, a numit summitul un „punct de plecare” pentru realizarea unui acord de încetare a focului şi blocarea unui flux de arme în Libia, care a accelerat odată cu ofensiva lui Haftar.

Italia, fostă putere colonială, are un interes deosebit pentru securitatea libiană deoarece este sursa a sute de mii de migranţi africani trimişi peste Mediterană de contrabandişti.

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, şi liderii europeni şi arabi au participat la summit.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe