Turcia şi Rusia discută despre Siria, în timp ce mii de persoane fug din calea bombelor

Rebel sirian stă lânga o baricadă în apropiere de satul Abu Dali din regiunea siriană Idlib (Nazeer Al-Khatib/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.12.2019

O delegaţie turcă a vizitat, luni, Rusia pentru discuţii cu privire la Siria, ca urmare a rapoartelor potrivit cărora atacurile susţinute de ruşi au forţat zeci de mii de sirieni să se refugieze în Turcia.

Turcia găzduieşte deja aproximativ 3,7 milioane de sirieni - cea mai mare populaţie de refugiaţi din lume.

Preşedintele Tayyip Erdogan a declarat duminică faptul că nu poate face faţă unui nou aflux de refugiaţi şi a cerut Rusiei să oprească bombardamentele şi atacurile asupra provinciei Idlib, din nord-vestul Siriei.

Fundaţia pentru Ajutor Umanitar, din Turcia, a declarat luni că 120.000 de sirieni sunt în drum către graniţa cu Turcia, un număr considerabil mai mare decât estimarea lui Erdogan de 80.000.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promis să recupereze regiunea Idlib, ultima zonă din Siria aflată încă sub control rebel după opt ani de război civil.

Rusia şi Iranul au sprijinit forţele lui Assad în timpul conflictului sirian, în timp ce Turcia a sprijinit rebelii sirieni care luptă cu Assad, refuzând, însă, colaborarea cu kurzii sirieni, pe care SUA i-a sprijinit în lupta împotriva teroriştilor Statului Islamic.

Avioanele ruseşti şi siriene au atacat convoaiele civile care încearcă să fugă din oraşul Maarat al-Numan în Idlib, lăsând sute de familii încă prinse în conflict, au declarat activişti şi grupuri de umanitare.

„Este o situaţie tragică pentru civilii care rămân în oraş, deoarece avioanele ruseşti lovesc orice convoi care părăseşte oraşul, iar persoanele care au reuşit să ajungă în zone din apropierea graniţei nu au unde să se adăpostească”, a declarat Mohamad Rasheed, un activist din zonă.

Armata siriană a declarat, luni, că a dus lupte grele în sud-estul Idlib şi a recâştigat controlul asupra mai multor sate după ce a ucis un număr mare de persoane, considerate terorişti.

O sursă diplomatică turcă a declarat că delegaţia din Rusia va discuta, de asemenea, despre posibilitatea desfăşurării de trupe şi acordarea de sprijin militar din partea Turciei în Libia, după ce Ankara şi Tripoli au semnat un acord de cooperare militară luna trecută.

Rusia a declarat că este preocupată de orice astfel de evoluţie.

Erdogan a declarat, duminică, faptul că Turcia ar putea mări sprijinul militar acordat guvernului naţional libian condus de Fayez al-Serraj, care este supus unei ofensive din partea trupelor conduse de generalul Khalifa Haftar, comandantul armatelor cu baza în Benghazi.

Rusia, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite susţin forţele generalului Haftar.

Luni seara, Ministerul Turc de Externe a declarat că Mevlut Cavusoglu, ministrul de Externe al Turciei a avut o convorbire telefonică cu omologul său rus Sergei Lavrov, pentru a discuta evoluţiile din Siria şi Libia. Nu au fost publicate detalii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor