Angela Merkel anunţă o conferinţă de pace la Berlin, pentru rezolvarea conflictului libian

Angela Merkel
Angela Merkel (Maja Hitij/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că la Berlin vor avea loc negocieri de pace cu părţile implicate în războiul civil libian.

Turcia şi Rusia au cerut facţiunilor aflate în războiul civil să cadă de acord asupra unei încetări a focului.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele rus Vladimir Putin la Moscova, sâmbătă, Merkel a declarat: „Sperăm că eforturile comune ale Rusiei şi Turciei vor avea succes, iar în curând vom trimite invitaţii pentru o conferinţă la Berlin.”

Merkel a subliniat că ONU va conduce discuţiile în cazul în care ar avea loc o întâlnire la Berlin şi că părţile aflate în conflictul libian ar trebui să joace un rol major pentru a ajuta la găsirea unei soluţii.

Libia este momentan împărţită între guvernul recunoscut internaţional - cu sediul la Tripoli, sprijinit de Turcia - şi trupele generalului Kalifa Haftar, care îşi au cartierul general în Benghazi, unse s-a refugiat şi o parte a parlamentului libian.

Libia a plonjat în război civil imediat după dărâmarea guvernului Gaddafi, în urma unor lovituri militare sponsorizate de occidentali.

Scopul conferinţei de presă anunţate la Berlin este de a oferi Libiei şansa de a deveni o ţară suverană şi paşnică, a declarat Merkel.

Putin şi-a exprimat susţinerea pentru acest proces, spunând că este o idee care vine „la timp” şi este necesară pentru a pune capăt conflictului din Libia.