Formarea noului guvern italian este un rebus complicat şi totul depinde de Mişcarea 5 Stele (presa italiană)

Epoch Times România
04.03.2013

Politica internă şi situaţia incertă care s-a creat în urma rezultatelor alegerilor legislative din 24-25 februarie, la care nicio coaliţie nu a obţinut majoritatea la Senat, continuă să se afle luni în atenţia principalelor publicaţii din Italia.

'Preşedintele Napolitano va trebui să rezolve un rebus complicat', scrie La Repubblica de la Roma, care analizează acest moment dificil, de stagnare, pe care îl trăieşte politica italiană după alegerile generale de la sfârşitul lunii februarie şi dificila misiune a preşedintelui Italiei, Giorgio Napolitano, care între 18 şi 21 martie va trebui să înceapă consultările cu diferitele partide în vederea formării unui nou guvern.

Între timp, protagoniştii politicii italiene continuă să fie parlamentarii din Mişcarea 5 Stele a fostului comic Beppe Grillo, marea surpriză a alegerilor legislative din 24-25 februarie, care a obţinut peste 25% din voturi cu un program anti-austeritate şi împotriva privilegiilor politicienilor italieni. Parlamentarii lui Grillo, pe care mass-media din Peninsulă îi numeşte 'grillini', au vizitat duminică sediul Parlamentului de la Roma şi s-au reunit pentru prima oară, 'cu scopul de a se cunoaşte', precizează principalul cotidian roman.

Parlamentarii aleşi şi simpatizanţii M5S au răspuns masiv la un apel lansat de filiala de la Roma a mişcării pentru a vizita Camera Deputaţilor sub sloganul 'Parlamentul este casa voastră, trebuie să o cunoaşteţi'. Şi acest lucru în cadrul manifestării 'Uşi deschise la Camera Deputaţilor', o iniţiativă care se desfăşoară în prima duminică a fiecărei luni şi care duminica trecută a avut 'un succes incredibil, cu o creştere semnificativă a numărului vizitatorilor, care s-a triplat', indică La Repubblica.

'Mişcarea 5 Stele, prima reuniune', scrie cotidianul milanez Il Corriere della Sera, care precizează că duminică s-au întâlnit la Roma cei 109 deputaţi şi 54 de senatori aleşi ai M5S, care, după ce au vizitat Palatul Montecitorio, sediul Camerei Deputaţilor, s-au reunit într-un hotel de la Roma, Saint John, din zona San Giovanni, 'pentru a se cunoaşte mai bine'. Aceştia au refuzat să acorde interviuri jurnaliştilor care s-au prezentat în număr mare în faţa hotelului. Parlamentarii lui Grillo sunt studenţi, muncitori, medici, şomeri, cercetători, femei casnice. Ei au explicat numai că au venit la Roma, din întreaga Italie, 'pentru a se cunoaşte, pentru a se organiza, pentru a pune la punct mecanismele de decizie şi de comunicare internă', după cum a explicat unul dintre senatorii mişcării.

O nouă reuniune va avea loc luni, la Roma, în prezenţa fondatorilor mişcării, Beppe Grillo şi Gianroberto Casaleggio, un antreprenor. Beppe Grillo, în vârstă de 64 de ani, cel mai faimos blogger italian, continuă să refuze să vorbească cu mass-media din Italia şi acordă interviuri numai presei străine. Ultimele sale interviuri au fost date la sfârşitul săptămânii publicaţiei americane Time şi jurnaliştilor de la New York Times. Grillo comunică de asemenea pe blogul său, pe care a scris recent că 'refuză să voteze încrederea pentru un viitor guvern, de stânga sau de dreapta'. M5S va accepta numai 'să voteze fiecare lege în parte', fără a semna alianţe, indică publicaţia amintită.

Liderul coaliţiei de centru-stânga, Pier Luigi Bersani, care are majoritatea absolută la Cameră dar nu şi la Senat, a solicitat din nou colaborarea M5S, în cursul unui interviu acordat duminică seară postului public de televiziune Rai Trei, în care a declarat că 'simte responsabilitatea de a încerca să formeze un nou guvern'. Dar Grillo refuză orice fel de colaborare şi orice alianţă cu coaliţia de stânga în vederea formării unui nou guvern şi a declarat că M5S 'nu se va vinde' şi nu va accepta 'propuneri indecente' cum ar fi preşedinţia Camerei Deputaţilor sau cea a Senatului, scrie Corriere della Sera.

Între timp, primarul de la Parma (nord), Federico Pizzarotti, membru al M5S, ales în primăvara anului 2012, a pronosticat, în cursul unui interviu acordat duminică unui post public de televiziune, formarea unui guvern de scurtă durată, care va putea dura un an, cel mult doi, cu scopul de a realiza principalele reforme fundamentale, inclusiv aprobarea unei noi legi electorale, în vederea organizării de noi alegeri legislative, semnalează publicaţia menţionată.

'Totul depinde de Mişcarea 5 Stele', scrie cotidianul torinez La Stampa, care precizează că succesul electoral al M5S continuă să fie văzut 'ca o surpriză' de toţi politologii italieni, care nu înţeleg cum această mişcare, creditată de toate sondajele cu circa 18% din preferinţele de vot ale electoratului italian, a reuşit să obţină peste 25% din voturi.

M5S a fost fondată în 2009, pe baza unui program bazat pe ideea de a reînnoi o clasă politică a cărei imagine a fost compromisă de recentele scandaluri de corupţie care au lovit viaţa politică a ţării, mai ales la nivel regional. Programul electoral al lui Grillo se bazează pe reducerea salariilor parlamentarilor italieni, care sunt cu mult peste media europeană, şi pe modificarea politicii de austeritate a guvernului tehnocrat condus de Mario Monti, conchide publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor