Noi probleme pentru Silvio Berlusconi, anchetat de Parchetul din Napoli pentru corupţie (presa italiană)
alte articole
O nouă anchetă împotriva fostului premier italian Silvio Berlusconi a fost deschisă de Parchetul din Napoli, în regiunea Campania (sud), sub acuzaţia de corupere a unui politician, informează vineri principalele publicaţii din Italia.
'Nouă anchetă împotriva lui Berlusconi', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că Parchetul din Napoli a deschis joi o anchetă, sub acuzaţia de corupţie, împotriva fostului premier Silvio Berlusconi, suspectat de a fi 'cumpărat', în 2006, un senator care făcea parte din opoziţia de centru-stânga. 'Il Cavaliere' i-ar fi plătit suma de trei milioane de euro senatorului Sergio De Gregorio, din partidul de stânga 'Italia Valorilor'.
Cazul ar fi avut loc în urma alegerilor parlamentare din primăvara anului 2006, câştigate cu un scor strâns de coaliţia de centru-stânga condusă de Romano Prodi, care la Senat avea doar doi senatori în plus faţă de coaliţia de centru-dreapta condusă de Silvio Berlusconi (158 de senatori, faţă de 156), precizează principalul cotidian roman.
La câteva luni după alegerile din 2006, senatorul Sergio De Gregorio, ales din partea partidului 'Italia Valorilor' (Italia dei Valori, IdV), care făcea parte din coaliţia lui Romano Prodi, a trecut de partea lui Berlusconi, părăsind IdV şi înscriindu-se în partidul Poporul Libertăţii (PdL, de centru-dreapta), provocând în acest fel căderea guvernului Prodi, în 2008, la mai puţin de doi ani după alegerile generale, indică publicaţia amintită.
Ancheta a fost deschisă de Parchetul din Napoli, deoarece De Gregorio fusese ales la Senat în această circumscripţie.
Ar fi vorba despre un acord 'murdar' în valoare de trei milioane de euro, conceput de Berlusconi pentru a-l 'cumpăra' pe senatorul De Gregorio, cu scopul de a sabota guvernul Prodi şi a provoca căderea acestuia şi alegeri anticipate, opinează La Repubblica.
Iar cazul se complică, deoarece, după şapte ani de la alegerile generale din primăvara anului 2006, un parlamentar recunoaşte că 'şi-a vândut funcţia publică'.
De Gregorio, ales cu partidul IdV al fostului magistrat Antonio Di Pietro, a recunoscut că a fost plătit pentru a părăsi coaliţia de stânga şi pentru a trece de partea coaliţiei de dreapta, imediat după ce a devenit preşedinte al Comisiei parlamentare pentru apărare. De Gregorio a furnizat probe care demonstrează acest lucru. Interogat de judecătorii de la Napoli, el a declarat că două milioane de euro i-au fost plătite 'la negru', în timp ce restul sumei, un milion de euro, a fost vărsat de Berlusconi în sprijinul mişcării sale politice, 'Italiani nel mondo' (Italieni în lume), remarcă La Repubblica.
De Gregorio a mai adăugat că nu vrea să se justifice, deoarece ştie că 'este vorba despre un delict', dar a făcut acest lucru deoarece avea 'prea multe datorii'. 'Berlusconi m-a corupt cu trei milioane de euro pentru a sabota guvernul Prodi', a declarat senatorul, care a precizat că două milioane de euro i-au fost plătite în tranşe de câte 300.000 de euro vărsate în conturile sale curente, inclusiv în străinătate. Plăţile erau făcute în fiecare lună. Magistraţii de la Napoli au mai descoperit că o parte din aceşti bani vărsaţi senatorului au ajuns apoi în conturile unor persoane care fac parte din criminalitatea organizată din Campania, Camorra, potrivit cotidianului menţionat.
'Berlusconi este anchetat la Napoli pentru corupţie', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că doi magistraţi de la Napoli şi trei magistraţi din cadrul Direcţiei regionale de luptă împotriva mafiei, din regiunea Campania, sunt însărcinaţi cu acest caz, destinat să creeze numeroase polemici în Italia, după rezultatul incert al recentelor alegeri generale care s-au desfăşurat pe 24-25 februarie.
Berlusconi a fost acuzat de mai multe ori de rivalii săi politici că ar fi 'cumpărat' voturi sau parlamentari, dar aceasta este prima anchetă oficială care se referă la un caz concret de corupere a unui politician. Fondatorul PdL este anchetat la Napoli pentru corupţie şi finanţare ilegală acordată unei mişcări politice. Aceleaşi acuzaţii pentru senatorul De Gregorio, care riscă să fie consemnat la domiciliu pentru o precedentă anchetă în care este implicat şi în care este acuzat tot de corupţie, potrivit publicaţiei amintite.
Între timp, fostul premier italian Silvio Berlusconi a fost convocat de Parchetul din Napoli pentru un interogatoriu, pe data de 5 martie.
De asemenea, o casetă de siguranţă a liderului PdL, dintr-o filială a băncii Monte dei Paschi di Siena, a fost sechestrată joi de poliţia financiară italiană, Garda financiară (Guardia di finanza), la cererea judecătorilor de la Napoli, care au solicitat la Camera Deputaţilor şi la Senat o autorizaţie pentru a putea controla această casetă de siguranţă, notează Corriere della Sera.
Cotidianul La Stampa din Torino scrie despre reacţia lui Berlusconi, care a declarat joi: 'Nu este adevărat, este o minciună şi este vorba despre o nouă strategie pentru a defăima o persoană şi un adversar politic al stângii'. În opinia liderului coaliţiei de dreapta din Italia, ar fi vorba despre 'obişnuitul atac al magistraţilor' împotriva sa. 'Mă atacă de fiecare dată când îşi dau seama că pot deveni important la nivel politic naţional', a mai spus 'Il Cavaliere', declaraţie preluată de principalul cotidian torinez.
Secretarul PdL, Agelino Alfano, a anunţat joi intenţia coaliţiei de centru-dreapta de a organiza în luna martie o manifestaţie de protest împotriva magistraturii italiene şi a atacurilor acesteia împotriva lui Berlusconi, liderului coaliţiei de dreapta, care a obţinut un bun succes electoral la ultimele alegeri parlamentare din 24-25 februarie. Alfano a mai declarat că este vorba despre 'o tentativă de lovitură de stat' din partea magistraturii şi că Poporul Libertăţii va manifesta în piaţă pentru a apăra 'suveranitatea poporului italian şi democraţia', conchide publicaţia menţionată.