Formarea de stele în nebuloasa Gabriela Mistral

Radiaţii intense provenite de la stele ale constelaţiei NGC 3324 au săpat o cavitate în gazele şi praful cosmic învecinate. Radiaţia ultravioletă provenită de la aceste stele calde face ca norul de gaz să emită o lumină colorată
Radiaţii intense provenite de la stele ale constelaţiei NGC 3324 au săpat o cavitate în gazele şi praful cosmic învecinate. Radiaţia ultravioletă provenită de la aceste stele calde face ca norul de gaz să emită o lumină colorată (European Southern Observatory)

Această imagine a clusterului de stele NGC 3324, situat la aproximativ 7.500 de ani-lumină depărtare de constelaţia din sud Carina, a fost făcută de telescopul MPG / ESO 2.2-metri din Anzi, Chile.

Câteva stele tinere, născute cu mai multe milioane de ani în urmă, emit lumină ultravioletă, care face norul de gaz şi praf să strălucească în tonuri de roşu şi galben-verzui. Combinată cu vânturile stelare, această radiaţie a sculptat o cavitate în nebuloasă, peretele ei fiind vizibil în partea dreaptă.

Deoarece conturul peretelui arată ca o faţă umană din profil, nebuloasa a fost numită după poetul chilian, Gabriela Mistral, primul poet din America Latină care a câştigat Premiul Nobel pentru Literatură şi care a crescut în Anzi.

Diferitele caracteristici întunecate ale norului sunt cauzate de boabele de praf care ascund strălucirea gazoasă, adăugând încă un strat de complexitate imaginii.