O noua nebuloasa planetara descoperita de Kepler

Invelisul ionizat al stelei Kronberger 61 arata ca o minge de fotbal. Steaua sa centrala este cea usor spre albastru din mijloc
Invelisul ionizat al stelei Kronberger 61 arata ca o minge de fotbal. Steaua sa centrala este cea usor spre albastru din mijloc (Gemini Observatory / AURA)

O nebuloasa planetara numita Kronberger 61, sau Kn61, a fost descoperita de misiunea Kepler a NASA, si poate ajuta la rezolvarea intebarii daca asocierile stelare sunt un factor cheie in formarea de astfel de nebuloase.

Scopul misiunii Kepler este de a determina numarul si frecventa planetelor locuibile de marimea Pamantului, care orbiteaza in jurul Soarelui ca stelele.

"Kn 61 face parte dintr-o colectie destul de mica de nebuloase planetare care sunt plasate strategic in campu viauual al lui Kepler", a spus co-autorul Orsola de Marco de la Universitatea Macquarie din Sydney, Australia, intr-un comunicat de presa.

"Explicarea norilor lasati in urma atunci cand stele mijlocii, ca soarele nostru, mor, este o sursa de dezbateri aprinse printre astronomi, in special in legatura cu rolul pe care il joaca asocierile stelare", a adaugat el. ''Pur si simplu, ne tine treji toata noaptea!"

Nebuloasele planetare se formeaza din praful si gazele reziduale ramase dupa ce stele isi epuizeaza hidrogenul. Aceasta cochilie se extinde si se raceste, formand o anumita forma care ar putea fi influentata de stele partenere sau de planete.

Formatia a fost descoperita de astronomul austriac amator Matthias Kronberger, si a fost prezentata la Simpozionul Uniunii Astronomice Internationale: "Nebuloasele planetare: un ochi spre viitor", ce a avut loc in Insulele Canare din Spania.

"Fara aceasta stransa colaborare cu amatorii, aceasta descoperire probabil ca nu s-ar fi facut inainte de sfarsitul misiunii Kepler," a spus George Jacoby de la Organizatia Giant Magellan Telescope si Observatoarele Carnegie din California in comunicatul de presa.

"Profesionistii, folosind timpul pretios al telescopului, nu sunt la fel de flexibili ca amatorii, care fac acest lucru folosind datele existente si in timpul lor liber", a adaugat el. "Aceasta descoperire a fost posibila datorita unei colaborari fantastice intre profesionisti si amatori."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură