Nebuloasa Betelgeuse lumineaza multicolor (Video)

Nebuloasa stelei Betelgeuse, văzuta în infraroşu
Nebuloasa stelei Betelgeuse, văzuta în infraroşu (ESO / P. Kervella)

Nebuloasa mare izvorand din steaua imensa Betelgeuse a constelaţiei Orion, a fost fotografiata în detaliu de către Very Large Telescope (VLT) al Observatoului Sudic European.

Betelgeuse este una dintre cele mai mari si mai strălucitoare stele de pe cerul nostru nocturn, avand de aproximativ 4,5 ori diametrul orbitei Pamantului (reprezentată de cercul roşu mic din fotografie), iar nebuloasa sa este gigant, extinzandu-se la 37 miliarde de mile de la suprafata stelei, sau de 400 de ori distanta de la Pamant la Soare.

Steaua imensa roşie se apropie de sfârşitul vieţii sale, în timp ce răspândeste cantitati enorme de material, cu o masa echivalenta cu a Soarelui, într-o perioadă relativ scurtă de 10.000 de ani.

Ca şi alte stele imense roşii în această fază, steaua emite mai intai jeturi mari de gaze şi apoi bule gigantice de material în atmosfera sa.

În noile imagini cu infraroşu, se pare că norii de gaz din apropierea stelei sunt conectati la structuri din partea exterioara a nebuloasei.

Norul de praf şi de gaze are un aspect zgrunturos deoarece Betelgeuse pierde din masă într-un mod neregulat. Se pare că există o gaura parţiala sau o zona interioara in norul de praf.