Ford îşi micşorează producţia în Europa şi în România

Capacitatea de producţie a Ford Motor în Europa depinde de cât de lungă va fi perioada în care cererea de pe piaţa din regiune va rămâne redusă, a declarat Stephen Odell, şeful diviziei europene a celui mai mare producător auto din SUA.
Noul model Ford, B-Max. (SEBASTIEN FEVAL / AFP / Getty Images)
Bogdan Costea
03.05.2012

Capacitatea de producţie a Ford Motor în Europa depinde de cât de lungă va fi perioada în care cererea de pe piaţa din regiune va rămâne redusă, a declarat Stephen Odell, şeful diviziei europene a celui mai mare producător auto din SUA. Grupul are nevoie de capacitate disponibilă pentru a profita de o eventuală revenire a pieţei, însă grupul are un istoric de "adaptare" a producţiei şi va evalua viitorul fabricilor dacă situaţia o va impune, a spus Odell, într-un interviu pentru Bloomberg. Ford are fabrici în mai multe ţări europene, între care România, Germania, Franţa, Spania, Belgia, Marea Britanie şi Rusia.

Pe termen scurt, Ford va analiza reducerea numărului de locuri de muncă şi se va baza pe noi modele pentru a-şi creşte vânzările. "Este treaba noastră să fim profitabili la orice nivel se află piaţa. Renunţăm la muncitorii temporari, reducem orele de muncă şi vom continua să facem asta. În privinţa capacităţii vom fi atenţi. Va trebui să abordăm o viziune pe termen lung referitor la cum evoluează industria în jurul cifrei de 14 milioane de unităţi", a spus şeful Ford Europa.

Piaţa europeană definită de Ford se va contracta de la 15,3 milioane de unităţi anul trecut la 14 milioane de unităţi. Grupul american se aşteaptă la menţinerea unei cote de piaţă de 8,3%. Totuşi, piaţa europeană a fost profitabilă în şase din ultimii opt ani, iar deciziile de reducere a capacităţii şi reevaluare a fabricilor "nu sunt pe termen scurt", a spus Odell.

Estimările vizează piaţa europeană formată din 19 ţări cheie pentru Ford: Austria, Belgia, Marea Britanie, Cehia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia şi Elveţia. De asemenea, grupul clasifică Rusia, Turcia şi România drept pieţe importante.

Cererea din Europa are de suferit întrucât criza datoriilor suverane şi măsurile de austeritate duc la declinul achiziţiilor, a declarat el, adăugând că impactul complet al reducerilor cheltuielilor de către guverne nu a fost resimţit încă.

Guvernele au o misiune dificilă în încercarea de a diminua cheltuielile publice, în timp ce trebuie să susţină creşterea. "Austeritatea este absolut necesară. Nu poţi cheltui mai mulţi bani decât câştigi. Dar este nevoie de vreun fel de stimulare în sectorul privat", a afirmat Odell.

Ford deţine în România o fabrică la Craiova, unde estimează că va produce în acest an 60.000 de maşini B-Max, iar anul viitor 105.000 de unităţi, modelul fiind destinat în principal pieţelor externe. Grupul a preluat în 2007, de la statul român, compania Automobile Craiova, iar conform contractului de privatizare avea obligaţia să realizeze până la 19 martie 2012 investiţii tehnologice şi de mediu de 675 milioane euro şi un volum de autovehicule de aproximativ 250.000 unităţi. Ford a semnat în martie cu AVAS un act adiţional la contractul de privatizare a Automobile Craiova, potrivit căruia constructorul auto va produce un număr de maşini mult mai redus faţă de cel asumat, va plăti penalităţi şi va renunţa la un ajutor de stat pentru formarea profesională a angajaţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor