Sarkozy şi Hollande au avut o dezbatere aprinsă, însă niciunul nu a dat lovituri decisive

Candidatul Partidului Socialist, Francois Hollande şi preşedintele în exerciţiu, Nicolas Sarkozy, s-au înfruntat în primul tur în alegerile prezidenţiale de duminică. (Kenzo Tribouillard / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
03.05.2012

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi rivalul său, Francois Hollande, au făcut schimb de insulte în dezbaterea televizată ce a avut loc miercuri, singura dinainte de al doilea tur de scrutin.

Preşedintele l-a numit pe Hollande "un mic calomniator", în timp ce acesta l-a acuzat pe Sarkozy că nu îşi asumă responsabilitatea.

Sarkozy şi-a apărat deciziile din primul mandat, spunând că a reuşit să evite o recesiune în Franţa. Însă candidatul socialist a subliniat că Parisul se confruntă cu "criză gravă" şi cu o creştere economică redusă.

Potrivit BBC, a fost o dezbatere lungă, aprinsă, în urma căreia candidaţii au lăsat impresia că pur şi simplu nu se plac. Au existat multe schimburi dure de declaraţii, iar cei doi s-au acuzat reciproc de minciună. În plus, Hollande a spus că preşedintele "a distrus economia Franţei", ceea ce l-a făcut pe rivalul său să denunţe acuzaţii nedrepte".

"Nu este niciodată vina dumneavoastră", a răspuns Hollande.

Potrivit analiştilor, niciunul dintre candidaţi nu a dat o lovitură decisivă - ceea ce ar putea fi în avantajul lui Hollande, favorit la alegerile de duminică. Sondajele de opinie sugerează că socialistul are un avans de 7% în intenţiile de vot.

Hollande a declarat că va depune eforturi pentru a-i ajuta pe nevoiaşi şi că cei privilegiaţi au fost apăraţi de Sarkozy. "Voi fi preşedintele dreptăţii, pentru că traversăm o criză grea, gravă, care îi afectează pe cei mai săraci şi, în concluzie, vreau ca dreptatea să se afle în centrul republicii", a afirmat el.

Socialistul l-a acuzat pe Sarkozy că nu îşi asumă responsabilitatea pentru dificultăţile economice cu care se confruntă Franţa, preferând să le pună pe seama crizei economice globale.

El susţine că nivelul şomajului este "un record" şi a făcut referire la scăderea ratingului Franţei.

În replică, Sarkozy a subliniat că Franţa s-a descurcat mai bine decât alte ţări europene, în climatul economic dat. "Care este ţara care nu s-a confruntat cu recesiune din 2009 - Franţa", a spus el.

Preşedintele candidat a respins programul de stimulare a economiei propus de Hollande, insistând că ţara trebuie să reducă deficitul şi cheltuielile, nu să le crească.

De asemenea, el şi-a acuzat rivalul că reprezintă numai sindicatele, nu întreaga Franţă. "Sunt declaraţii frumoase în legătură cu unificarea poporului, dar trebuie puse în aplicare", a afirmat el.

Hollande a dat asigurări şi că va fi ferm în ceea ce priveşte cererile comunităţii musulmane din ţară. Astfel, el a afirmat că susţine interdicţia vălului musulman şi că nu va permite piscinelor să impună ore separate de funcţionare pentru bărbaţi şi femei.

Şi Sarkozy a criticat apelurile pentru tratarea preferenţială a comunităţii musulmane.

Dezbaterea a fost transmisă în direct de mai multe canale de televiziune şi a durat mai mult decât preconizat, adică aproape trei ore.

Evenimentul a fost intens mediatizat şi aşteptat, fiind descris de ziare drept "ultimul duel" sau "confruntarea finală". Cica o treime din cei 63 de milioane de locuitori ai Franţei au urmărit-o în direct.

Sarkozy l-a criticat pe Hollande că a refcuzat să ia parte la trei dezbateri în loc de una, dar aceasta este tradiţia din 1974.

Preşedintele candidat a părut participantul mai agresiv, aplecându-se în faţă şi ridicând tonul de mai multe ori, spun analiştii.

Dezbaterea a fost moderată de Laurence Ferrari de la TF1 şi David Pujadas de la France 2.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor