Tillerson în Turcia: Assad nu este prioritatea noastră

Oficiali americani de top susţin că Washingtonul nu mai consideră o prioritate înlăturarea de la putere a preşedintelui sirian Assad. Noua poziţie a SUA a fost anunţată pe fondul nesoluţionării de către Secretarul de Stat american Rex Tillerson a disputelor cu Turcia în timpul unei vizite în Ankara.
Secretarul de stat american Rex Tillerson alături de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu în timpul unei conferinţe de presă în Ankara, Turcia, 30 martie 2017. (Adem Altan /AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
31.03.2017

SUA şi Turcia nu au făcut progrese în soluţionarea disputei cu privire la rolul forţelor kurde în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic, în timpul primei vizite efectuate în Ankara de secretarul de stat american Rex Tillerson.

“Daţi-mi voie să fiu sincer: nu există decizii uşoare”, a declarat Tillerson în cadrul unei conferinţe comune de presă ce a avut loc joi cu omologul său turc, Mevlut Cavusoglu.

Relaţiile dintre cei doi aliaţi s-au tensionat din cauza deciziei SUA de a folosi miliţiile kurde în lupta împotriva grupului jihadist Statul Islamic. Turcia consideră forţele kurde, cunoscute sub numele de YPG, ca fiind aripa militară a Partidului Muncitorilor din Kurdistan, care este interzis de Ankara şi considerat organizaţie teroristă. În plus, guvernul turc este implicat de mult timp într-un conflict cu separatiştii kurzi în Turcia.

Turcia susţine că SUA ar trebui să se alieze doar cu forţele turceşti din Siria, dar Washingtonul este de părere că luptătorii kurzi s-au dovedit a fi cei mai eficienţi în lupta împotriva jihadiştilor. Tensiunile s-au amplificat în ultimele zile, în condiţiile în care o coaliţie condusă de SUA pregăteşte o nouă ofensivă pentru a cuceri oraşul sirian Raqqa, capitala de facto a grupului Statul Islamic.

Decizia a afectat negativ sentimentele poporului turc faţă de Statele Unite, a susţinut Cavusoglu.

Tillerson a declarat că cei doi oficiali au discutat despre mai multe opţiuni şi alternative de cooperare, dar nu au ajuns la un acord. Totuşi, el a declarat că Turcia este un “partener cheie” în coaliţia împotriva jihadiştilor.

Un alt punct important al conferinţei de presă au fost comentariile lui Tillerson despre preşedintele sirian Bashar al-Assad – cel mai clar indicator de până acum al atitudinii Administraţiei Trump faţă de Damasc.

“Cred că... statutul pe termen lung al preşedintelui Assad va fi decis de poporul sirian”, a declarat Tillerson reporterilor. Aceasta este o întoarcere de 180 de grade faţă de poziţia fostei Administraţii Obama, care a privit înlăturarea de la putere a lui Assad ca un element cheie al încheierii unui acord de pace în Siria.

Ambasadorul SUA la ONU, Nikki Haley, a reiterat această poziţie, joi, când a declarat că Administraţia preşedintelui Donald Trump a ales să acorde prioritate luptei pentru înfrângerea Statului Islamic faţă de forţarea retragerii lui Assad de la putere.

“Prioritatea noastră nu mai este şi nu se mai concentrează pe înlăturarea lui Assad”, a afirmat Haley.

Înainte să părăsească Turcia, Tillerson a avut, de asemenea, o întâlnire de două ore cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, precum şi cu premierul Binali Yildirim. Dar oficialul american nu a făcut niciun comentariu public despre temele discuţiilor cu cei doi lideri turci.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor