Economiştii avertizează că datoria Spaniei scapă de sub control
alte articole
Ei susţin că este absolut esenţial ca guvernul condus de Partidul Poporului să furnizeze imediat cifre exacte despre PIB-ul ţării, în condiţiile în care povara datoriei atârnă pe umerii contribuabililor.
Economistul Robert Centeno susţine că administraţia instabilă condusă de Rajoy, care se află într-un impas de la controversatele alegeri din 2015, nu este cinstită în privinţa condiţiilor economice curente ale Spaniei.
Şi există apeluri tot mai puternice ca Rajoy să dezvăluie cifrele, în contextul unei temeri serioase că Spania ar putea fi la un pas de default în privinţa unor împrumuturi care nu pot fi plătite timp de o jumătate de secol.
Centeno a precizat: „Oamenii nu ştiu cu adevărat ce tip de pericol reprezintă datoria naţională pentru vieţile lor.
Mass media din Spania pur şi simplu confirmă cifrele 'oficiale' oferite de guvern.
Datoria oficială este acum de 1,1 trilioane de euro, dar datoria este mult mai mare.
Daţi-mi voie să spun că doar un miracol ar reduce această datorie dar, chiar şi în acest caz improbabil, Spania va trebui să ofere Bruxelles-ului datele reale privind datoria sa naţională.
Această valoare totală a datoriei, care nu are nimic de-a face cu dosarul pe care l-am trimis autorităţilor europene, este publicată la fiecare trei luni de Banca Spaniei sub numele de 'pasive circulante'. Iar ultima cifră oferită de Banca Spaniei este de 1,56 trilioane de euro.
Aceasta este datoria publică. Datoria generată de guvernul central, de comunităţile autonome, guvernul local şi serviciile de securitate socială.
Ceea ce încerc să spun este că cifra totală a datoriei naţionale a Spaniei este o minciună uriaşă.
Trebuie doar să faceţi calculele”.
Centeno susţine că Spania se îndreaptă spre punctul în care va deveni o economie din lumea a treia.
Într-un interval de doar trei decenii, Spania a căzut de pe locul 9 pe locul 14 în topul celor mai mari economii ale lumii.