FMI: Priorităţile României sunt creşterea absorbţiei fondurilor U.E. şi a cheltuielilor de capital
alte articole
Priorităţile cheie ale României sunt creşterea absorbţiei fondurilor europene şi a cheltuielilor de capital, iar pentru reducerea arieratelor e necesară restructurarea în sectoarele energetic şi transporturi, se arată într-un comunicat al FMI.
”După doi ani de declin, creşterea economică a fost reluată, iar inflaţia a scăzut la minime istorice. Cu toate acestea, perspectivele economice pentru acest an sunt îngreunate de perspectivele declinului creşterii economice în zona euro. Continuarea angajamentelor privind reforma economică este crucială pentru rezista incertitudinilor actuale şi pentru îmbunătăţirea potenţialului de creştere. Autorităţile rămân ferm ţintei de dificit bugetar de sub 3% din PIB în 2012. Continuarea disciplinei strictă în materie de cheltuieli este necesară pentru a atinge această ţintă. Priorităţile cheie sunt creşterea absorbţiei fondurilor europene şi a cheltuielilor de capital”, a declarat miercuri Nemat Shafik, deputy managing director, la finalul discuţiilor Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI).
Astfel, România a făcut progrese în cadrul programului preventiv, toate obiectivele fiind atinse.
Shafik a arătat că măsuri suplimentare sunt necesare pentru reformarea sectorului de sănătate şi pentru a îmbunătăţi administrarea fiscală slabă.
”Reformele structurale ale întreprinderilor de stat au înregistrat progrese, dar pentru reducerea arieratelor, îmbunătăţirea eficienţei şi stimularea creşterii economice este esenţială o implementare rapidă a eforturilor de restructurare şi de reglementare sporită, orientată către preţuri, în sectoarele energetic şi transporturi”, consideră oficialul FMI.
În sistemul bancar, riscurile rămân semnificative ca urmare a creditelor neperformante ridicate şi a eventualelor efecte externe financiare din Europa, însă România are rezerve considerabile de capital pentru a amortiza impactul oricăror şocuri adverse.
”O vigilenţă în supraveghere şi proceduri operaţionale detaliate pentru o aplicare rapidă a planurilor de urgenţă rămân esenţiale. Condiţiile de finanţare externă s-au îmbunătăţit, deşi împrumuturile externe ale băncilor rămân pe termen scurt. Inflaţia continuă să scadă, dar autorităţile ar trebui să fie precaute în continuare în relaxarea monetară, în lumina riscurilor de slăbire a monedei şi de ieşiri posibile de capital", a mai spus reprezentantul Fondului.
Consiliul Executiv al Fondului Monetar Internaţional (FMI) a finalizat miercuri a patra evaluare a performanţelor economice din Româna în cadrul programului stand-by. Autorităţile au indicat faptul că va continua să trateze acord ca precauţiei şi, prin urmare, nu intenţionează să folosească fondurile.
În urma evaluării, a fost pusă la dispoziţie o sumă adiţională echivalentul a circa 500 milioane euro (662 milioane dolari), totalul resurselor disponibile ajungând astfel la două miliarde euro (2,74 miliarde dolari).
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat miercuri pentru NewsIn că reprezentanţii FMI au recomandat ca procesul de consolidare fiscală să fie unul sustenabil în perioada următoare, însă nu s-a discutat despre majorarea salariilor.
"Boardul FMI a aprobat a patra revizuire a programului. A fost un vot unanim. În primul rând, au fost apreciate eforturile care au fost făcute până în prezent. În al doilea rând, recomandările s-au îndreptat către Consiliul de consolidare fiscală. Consolidarea ficală trebuie să joace un rol important pentru macrostabilizare şi accelerarea reformelor structurale", a menţionat Tănăsescu.
O misiune a FMI, condusă de Jeffrey Franks, a sosit la Bucureşti în 25 ianuarie pentru cea de-a patra evaluare a acordului stand-by cu România. Vizita FMI s-a derulat împreună cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale.
Cea de-a patra evaluare a acordului preventiv permite autorităţilor să tragă tranşele doar dacă au nevoie.
În urma aprobării celei de-a treia evaluări, Consiliul director al FMI a pus la dispoziţia României încă 507 milioane de euro, ceea ce ridică la 1,6 miliarde de euro valoarea totală a sumei pe care o poate accesa România de la FMI, în caz de nevoie.
Acordul stand-by, în valoare de 3,56 miliarde euro, a fost aprobat pe 25 martie 2011 şi a intrat în vigoare pe 31 martie 2011.