CE a aprobat o finanţare de 770 milioane euro pentru două proiecte feroviare

Epoch Times România
19.03.2012

CE a aprobat finanţarea de 770 milioane euro pentru reabilitarea tronsoanelor de cale ferată Frontieră-Curtici-Km 614 şi Simeria-Coşlariu, proiecte cu o valoare totală de peste 940 milioane euro, a anunţat luni Ministerul Transporturilor şi infrastructurii.

Anunţul a fost făcut în cadrul întâlnirii de luni dintre ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare, şi comisarul european pentru politică regională, Johannes Hann.

"Decizia Comisiei Europene de a aproba finanţarea pentru proiecte de modernizare a căii ferate de pe Coridorul 4 în valoare de 940 milioane de euro va avea un impact major pentru relansarea economiei româneşti în general, şi pentru revitalizarea sectorului feroviar în particular. Suntem în linie dreaptă pentru îndeplinirea obiectivului ambiţios din acest an în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene pentru infrastructură, iar astfel de decizii confirmă direcţia bună în care s-a înscris Ministerul Transporturilor în acest domeniu. Până la sfârşitul primului semestru al acestui an mizăm că vom primi aprobarea şi pentru finanţarea europeană de peste 900 milioane euro pentru tronsonul Coşlariu-Sighişoara, ceea ce va însemna că în acest an România va avea în execuţie proiecte pentru modernizarea căii ferate de aproape două miliarde de euro din fonduri europene", a declarat luni ministrul Transporturilor, Alexandru Nazare.

Valoarea totală a celor două proiecte este de 940 milioane euro, din care 771 milioane euro contribuţie comunitară prin Fondul de Coeziune.

Reabilitarea tronsonului de cale ferată Frontieră-Curtici-Arad Km 614 presupune modernizarea a 41,1 km de cale ferată pentru circulaţia trenurilor la viteze de până la 160 km(h.

Proiectul prevede modernizarea staţiilor de pe acest tronson, instalaţii de centralizare electronică noi în staţiile Curtici, Şofronea şi Glogovăţ, implementarea sistemului ERTMS, peroane noi în staţia Arad, pasarele şi copertine noi în staţiile Arad şi Şofronea, instalaţii de telecomunicaţii moderne, dar şi construirea unei clădiri de mentenanţă în staţia Arad.

Contractul de execuţie a lucrărilor a fost semnat în februarie cu asocierea Alstom Transport S.A., Swietelsky Baugesellsachaft m.b. H, Astaldi S.p.A, Euro Construct Trading ΄98 şi Dafora, valoarea contractului fiind de 248 milioane euro.

Termenul de execuţie este de 27 luni , finalizarea lucrărilor fiind estimată pentru sfârşitul primului semestru 2014. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis pe 15 martie.

Reabilitarea tronsonului Simeria-Coşlariu presupune modernizarea a 74,43 km de cale ferată pentru circulaţia trenurilor la viteze de până la 160 km/h. Tronsonul Coşlariu – Simeria prevede un număr total de 33 poduri, 47 podeţe noi şi 14 reabilitate şi 6 pasaje, un tunel cu lungimea de 780 de metri, nouă staţii cu centralizare electronică.

De asemenea, vor fi modernizate staţiile de cale ferată Alba-Iulia, Orăştie, Podu Mureş, Coşlariu, Sântimbru, Barabant, Vinţu de Jos, Blandiana, Şibot, Aurel Vlaicu.

Tronsonul Coşariu-Simeria este împărţit în două loturi, Simeria-Vinţu de Jos şi Vinţu de Jos-Coşlariu.

Contractul pentru execuţia lucrărilor pe lotul 2, Vinţu de Jos-Coşlariu, a fost semnat în decembrie 2011 cu Impressa Pizzarotti, valoarea contractului fiind de 182,6 milioane euro, iar durata estimată a lucrărilor de 30 de luni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor