Leonard Orban: În instituţiile care gestionează fonduri structurale se vor angaja câteva zeci de persoane suplimentare

Ministrul Afacerilor Europene Leonard Orban. (www.gov.ro)
Epoch Times România
21.03.2012

Instituţiile centrale care gestionează fonduri structurale şi de coeziune ar urma să angajeze, probabil, câteva zeci de persoane, prin viitoarea ordonanţă de urgenţă privind suplimentarea personalului din aceste structuri, a declarat, miercuri, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

"S-ar putea merge până la 30% din numărul actual de persoane care lucrează în structurile care gestionează fonduri comunitare. La procentul actual ar fi un maximum de 500 şi ceva de persoane. Dar nu credem că se va ajunge la o asemenea cifră, probabil va fi vorba de câteva zeci de persoane care ar putea fi angajate în ministerele care gestionează proiecte mari şi importante şi care trebuie să fie implementate", a spus Orban.

Ministrul a arătat că proiectul de OUG iniţiat de MAEur urmăreşte întărirea capacităţii instituţiilor centrale pentru implementarea proiectelor europene.

"Am reuşit să deblocăm anumite poziţii, am suplimentat anumite locuri în ministere, dar am constatat şi constatăm în continuare că avem mari probleme în special în ceea ce priveşte implementarea proiectelor. Dacă ne uităm la contractare, lucrurile stau foarte bine, dacă ne uităm la implementare, vedem că lucrurile nu avansează", a spus şeful MAEur.

El a pus accentul pe marile proiecte finanţate cu fonduri europene.

"Deşi faţă de septembrie 2011, când a fost creat Ministerul Afacerilor Europene, rata de absorbţie s-a dublat, era 3,7%, acum e 7,4%, oricum cifra este foarte mică şi trebuie să urgentăm acele eforturi care să conducă la implementarea proiectelor, în special a proiectelor mari, care pot să aducă un spor real de absorbţie", a explicat Leonard Orban.

Ministrul a subliniat că proiectul de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Afacerilor Europene va primi anumite comentarii şi observaţii de la Ministerul Finanţelor.

În context, el a subliniat că proiectul de OUG privind suplimentarea personalului se referă la instituţiile centrale de gestionare şi coordonare a absorbţiei fondurilor europene, dar MAEur analizează şi soluţii pentru administraţia locală.

"Intenţia noastră este, în special, să sprijinim acele ministere care au proiecte în derulare şi care au nevoie să le fie întărită capacitatea administrativă. Vorbim de instituţii centrale, ne gândim, însă, inclusiv la formule în care să ajutăm autorităţile locale să implementeze aceste proiecte", a explicat Orban.

Instituţiile publice din România care gestionează fonduri europene ar putea angaja personal suplimentar, pe perioadă determinată, cu salarii brute maxime între 5.000 şi 10.000 de lei pe lună, în vederea accelerării absorbţiei fondurilor structurale, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă lansat marţi în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Europene.

Experţii vor fi angajaţi suplimentar, chiar dacă instituţia respectivă nu a eliberat vreun post din schemă.

"Angajarea acestor experţi nu este condiţionată de existenţa unui post vacant. (...) Personalul va fi angajat în afara schemei de personal aprobată şi bugetată, prin intermediul unor proiecte finanţate din fondurile de asistenţă tehnică ale programului operaţional în cadrul căruia instituţia este beneficiar eligibil", se arată în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Durata angajării este de 12 luni cu posibilitatea prelungirii, fără însă ca durata cumulată a acestor contracte să depăşească 36 de luni, se mai arată în proiect.

În aceste cazuri, angajarea reprezintă un raport de muncă între instituţie şi persoană, prin semnarea unui contract individual de muncă pe durată determinată, însă personalului respectiv i se aplică regulile specifice funcţionarilor publici.

"Modalitatea de angajare şi evaluare a performanţelor profesionale, precum şi regulile privind incompatibilităţile şi conflictul de interese sunt cele aplicabile funcţionarilor publici din respectiva instituţie publică, cu rol de autoritate", mai prevede proiectul.

Salariile brute lunare pentru acest personal sunt de cel mult 5.000 lei pentru gradul de asistent, 7.000 lei pentru gradul principal şi 10.000 de lei pentru gradul superior.

Pentru gradul asistent, salariatul trebuie să aibă vechime de cel puţin un an, pentru gradul principal - o vechime de cel puţin 5 ani, iar pentru gradul superior angajatul respectiv trebuie să aibă o vechime de cel puţin 9 ani, prevede proiectul de lege.

În motivarea proiectului de lege MAEur arată că în instituţiile care gestionează fonduri europene la 30 septembrie 2011 erau ocupate 1.941 de posturi, dintre care 1.796 reprezentau posturi active - persoane care lucrează efectiv şi nu se află în diverse situaţii de suspendare a raportului de muncă. În consecinţă, rata medie de personal activ reprezenta 83,15%.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor