MAEur propune angajarea a peste 500 de persoane, probabil vor fi angajate câteva zeci, spune Orban

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban. (www.gov.ro)
Epoch Times România
21.03.2012

În structurile care gestionează fonduri comunitare vor fi angajate „probabil câteva zeci de persoane”, deşi în proiectul de OUG lansat în dezbatere, MAEur propune o suplimentare cu 30% a posturilor, însemnând peste 500 de noi angajaţi, a explicat miercuri ministrul Leonard Orban.

Ministrul Leonard Orban a declarat miercuri, la Palatul Victoria, că deocamdată nu are date exacte cu privire la numărul de angajări ce urmează să fie făcute, întrucât „ministerul de Finanţe va avea în mod cert anumite comentarii şi observaţii legate de propunerea noastră”.

„În proiectul ministerului Afacerilor Europene se spune că s-ar putea merge cu angajări de personal de până la 30% din numărul actual de persoane care lucrează în structurile care gestionează fondurile comunitare. Cum în momentul de faţă lucrează aproximativ 1800 de persoane, ar fi un maxim de 500 şi ceva de persoane. Dar nu credem că se va ajunge la o asemenea cifră. Probabil că va fi vorba de câteva zeci de persoane care ar putea să fie angajate în ministerele care gestionează proiecte mari care trebuie să fie implementate”, a explicat Leonard Orban.

Potrivit acestuia, este nevoie de angajări întrucât, deşi „am suplimentat anumite locuri în ministere, am constatat şi constatăm în continuare că avem mari probleme în special în ceea ce priveşte implementarea proiectelor”. "La contractare lucrurile stau bine, dar la impementare lucrurile nu avansează. Deşi faţă de septembrie 2011, când a fost creat MAEur, rata de absorbţie s-a dublat, de la 3,7% la 7,4%, oricum cifra este foarte mică şi e clar că trebuie să urgentăm acele eforturi menite să conducă la implementarea proiectelor în special la proiectele mari, care pot să aducă un spor mare de absorbţie", a arătat Orban.

Ministrul Afacerilor Europene a insistat asupra faptului că deocamdată este voba de un proiect de ordonanţă de urgenţă care este supus dezbaterii publice.

Ministerele care au în subordine structuri însărcinate cu gestionarea fondurilor europene vor putea face angajări cu titlu temporar, salariaţii urmând să fie remuneraţi din fonduri europene, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat în dezbatere pe site-ul MAEur.

Angajarea de personal se va face doar în cadrul autorităţilor însărcinate cu gestionarea fondurilor structurale şi de coeziune şi exclusiv pentru realizarea atribuţiilor referitoare la gestionarea acestor fonduri. Documentul arată că angajarea personalului suplimentar se va face în afara numărului maxim de posturi aprobat şi bugetat pentru instituţia angajatoare şi nu este condiţionată de existenţa unui post vacant.

Ministerul Muncii, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ministerul de Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Ministerul Transporturilor, acestea în calitate de instituţii la nivelul cărora funcţionează Autorităţile de Management pentru diferitele programme operaţionale, sunt instituţiile care vor putea face angajări au explicat pentru NewsIn reprezentanţi ai MAEur.

Angajări se vor putea face şi la Ministerul de Finanţe, unde se află Autoritatea de Certificare şi Plăţi. La Ministerul Muncii posibilitatea de angajare este valabilă şi pentru o serie de instituţii subordinate precum ANOFM, şi pentru organisme intermediare regionale. Aceeaşi situaţie este şi la Ministerul Mediului, unde structurile subordinate la nivel regional vor putea face angajări.

Posibilitatea de a face angajări va exista şi la Ministerul Educaţiei în calitate de organism intermediar pe resurse umane de educaţie şi de organism intermediar în cadrul programului de competitivitate pe partea de cercetare.

MAEur va putea face de asemenea angajări, întrucât are partea de structuri de gestiune , în cadrul ACIS.

Totodată, Ministerul Comunicaţiilor va putea recruta personal, fiind organism intermediar în cadrul programului pentru competitivitate.

De asemenea, şi Autoritatea de Audit va putea face recrutări de personal.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor