FMI: Grecia nu va primi o altă perioadă de amânare pentru rambursarea datoriilor

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde.
Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde. (David Ramos/Getty Images)

Şefa Fondului Monetar Internaţional (FMI), Christine Lagarde, a exclus posibilitatea unei prelungiri a termenului limită pentru rambursarea datoriei elene.

„Nu va fi nicio perioadă de amânare ... Am un termen pentru 30 iunie şi dacă nu se face plata până în 1 iulie, atunci nu se face plata”, a declarat Lagarde reporterilor joi în Luxemburg, unde miniştrii de finanţe ai zonei euro s-au întâlnit pentru a discuta despre criza elenă.

Lagarde a declarat că Atena va intra în incapacitate de plată cu FMI la începutul lunii iulie dacă nu reuşeşte să ramburseze suma de 1,6 miliarde de euro.

Grecia a obţinut deja o perioadă de amânare, deoarece plata din 30 iunie este de fapt o comasare a patru tranşe pe care Grecia ar fi trebuit să le ramburseze FMI-ului separat, pe parcursul lunii. Doar Zambia a mai folosit o astfel de formulă în anii 1980.

Comentariile lui Lagarde amplifică presiunea asupra guvernului elen de stânga, care a eşuat să convingă creditorii internaţionali să deblocheze ultima tranşă – în valoare de 7,2 miliarde de euro, din programul actual de salvare financiară a Greciei. Acest program a fost semnat în 2010 şi are o valoare totală de 240 miliarde de euro.

Grecia susţine că nu poate economisi bani pentru a rambursa datoriile prin reducerea pensiilor, un aspect descris de partidul de guvernament Syriza ca o linie roşie ce nu poate fi trecută. Totuşi, şefa FMI a declarat că organismul financiar internaţional este pe deplin pregătit să discute sistemul de pensii al Greciei pentru a găsi o cale de ieşire din impas.

Experţii speculează că, dacă Grecia intră în incapacitate de plată, atunci ar putea ieşi din zona euro şi chiar din Uniunea Europeană, în acest caz devenind prima ţară care face acest pas de la formarea blocului european în 1993.

Potenţiala ieşire a Greciei din UE, mai susţin analiştii politici şi financiari, ar putea declanşa astfel un precedent greşit pentru alte ţări strâmtorate financiar din interiorul uniunii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe