FMI: Economia Ucrainei înfruntă riscuri “foarte ridicate”

Liderul ucrainean Petro Poroşenko şi Christine Lagarde, şefa FMI.
Liderul ucrainean Petro Poroşenko şi Christine Lagarde, şefa FMI. (Captură Foto)
Andrei Popescu
05.08.2015

Economia tot mai mică a Ucrainei se confruntă cu riscuri “foarte ridicate”, inclusiv o amânare a restructurării datoriei sale şi o realimentare a conflictului în regiunile estice separatiste, a declarat Fondul Monetar Internaţional, conform Bloomberg.

După al doilea an de contractare, PIB-ul ţării va creşte cu 2% în 2016, a declarat marţi FMI, avertizând totuşi că PIB-ul s-ar putea reduce cu 5% în cazul unui scenariu negativ. În timp ce Ucraina plănuieşte să finalizeze cu succes discuţiile cu creditorii săi până la sfârşitul lunii septembrie, FMI nu a exclus un “impas” care ar putea submina fluxurile de capital.

Referindu-se şi la programul de salvare financiară a Ucrainei în valoare de 17,5 miliarde de dolari, FMI a declarat că există riscuri mari în privinţa creşterii economice a ţării. Fondul a listat şi alte pericole precum o inflaţie mai mare decât s-a anticipat iniţial.

Ucraina încearcă să reconstruiască economia sa afectată de rebeliunea separatistă pro-rusă din partea de est a ţării şi este afectată de o datorie care a crescut în condiţiile în care moneda naţională a atins un nivel la care a ajuns să fie considerată drept valuta cea mai slab performantă din lume. FMI a aprobat săptămâna trecută următoarea tranşă de 1,7 miliarde de dolari către guvernul din Kiev, care se bazează de asemenea pe împrumuturi bilaterale din partea aliaţilor din SUA şi Europa.

Pachetul de salvare financiară oferit de FMI impune o restructurare a datoriei externe ucrainene de 19 miliarde de dolari. Ucraina, forţând creditorii să îi reducă datoria, a convocat o întâlnire cu aceştia pentru joi şi a declarat că această săptămână va fi crucială pentru un încheierea unui acord.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor