Reprezentantul permanent al Rusiei la NATO: Vestul uită de provocările reale ale prezentului

Alexander Grushko, arhivă (PEDRO ARMESTRE / AFP / Getty Images)
Maria Maevschi
29.07.2015

Alexander Grushko a menţionat, într-un interviu pentru lifenews, că „blocul vestic” construieşte o nouă cortină de fier, cu scop de izolare a Rusiei.

Toate activităţile din prezent ale NATO, inclusiv politica, sunt îndreptate spre crearea unei noi cortine de fier împotriva unei ameninţări imaginare din Est, izolând totodată Rusia, uitând că ameninţările reale vor fi îndreptate spre populaţia din întreaga Europă. Astfel blocul vestic întoarce lumea în perioada războiului rece, este de părere Alexander Grushko.

„În prezent, legătura dintre NATO şi ţara noastră, aproape că nu mai există, la iniţiativa Alianţei, din 1 aprilie 2014. La acest moment, eu nu văd nici o premisă care ar putea schimba situaţia. Liderii NATO şi-au îndreptat toate forţele spre realizarea deciziilor summit-ului din Ţara Galilor, iar esenţa acestora, explicând în termeni mai simpli, este de a reveni la originile organizaţiei, adică la pararea unei presupuse agresiuni din est. Acum toate eforturile NATO vizează dotarea graniţei de est a alianţei, cu scopul, citez, de a opri Rusia”, a declarat Grushko.

Potrivit lui Grushko, Alianţa Nord-Atlantică, creată iniţial ca un bloc militar agresiv, a avut mereu necesitatea unui inamic global, revenind la retorica Războiului Rece, imediat ce, în opinia lor, a devenit posibil.

„Organizaţia în sine, creată în perioada Războiului Rece cu un singur scop, şi anume acela de stopare a URSS, se simte foarte neconfortabil în absenţa inamicului. Chiar şi criza din Ucraina a fost folosită de alianţă, pentru a-şi demonstra puterea, şi de a se întoarce la origine. De facto, NATO crează în Europa o nouă cortină de fier, aceasta fiind o nouă realitate geopolitică”, a punctat reprezentantul Rusiei la NATO, fără a se referi la anexarea Ucrainei, gest care a aruncat Europa într-o zonă de insecuritate.

Diplomatul a menţionat de asemenea, că o astfel de politică impusă de NATO este periculoasă pentru toată lumea, din moment ce este îndreptată spre a distrage atenţia de la ameninţările reale şi provocările lumii moderne, împiedicând crearea unui singur sistem colectiv de securitate.

„Aceasta este o tendinţă foarte periculoasă, în primul rând, din motiv că sunt minimizate posibilităţile creării unui singur sistem colectiv de securitate. Partenerii occidentali, uită, din cauza unei ameninţări imaginare din partea Rusiei, de provocările reale ale prezentului, cum ar fi terorismul sau traficul de droguri”, a conchis Grushko.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor