Rusia: Un al Treilea Război Mondial ar însemna sfârşitul umanităţii

Preşesedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin.
Preşesedintele Dumei de Stat a Rusiei, Serghei Narîşkin. (Captură Foto)

În mijlocul unor tensiuni tot mai mari între Moscova şi Occident, un legiuitor senior rus a criticat “duşmanii” afirmând că recurg la tactici din era Războiului Rece şi că ameninţă Rusia, avertizând că izbucnirea unui al Treilea Război Mondial ar însemna sfârşitul umanităţii.

Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, a făcut aceste remarci în cadrul unui interviu cu ziarul Izvestia, publicat joi, cu ocazia aniversării intrării Rusiei în Primul Război Mondial, de partea Serbiei.

“Cel de-al Treilea Război Mondial va fi ultimul [război] pentru omenire. Iar întărirea potenţialului de apărare al Rusiei, incluzând deciziile bugetare ale Dumei de Stat, are loc pentru un singur scop: acela de a împiedica războiul”, a declarat el.

Evidenţiind abordarea Rusiei în privinţa apărării intereselor aliaţilor săi şi a “persoanelor apropiate”, legiuitorul a declarat totuşi că Moscova nu va încerca să îşi atingă acest obiectiv prin folosirea forţei militare ci prin “aplicarea de presiuni ca ceilalţi să respecte cu stricteţe legea internaţională.”

Narîşkin a adăugat că Moscova are mulţi aliaţi în jurul lumii, chiar şi în acele ţări ale căror guverne nu sunt prietenoase cu Moscova.

El a mai evidenţiat faptul că actuala criza din Europa este în beneficiul Statelor Unite şi că, în acelaşi timp, aceasta slăbeşte naţiunile UE şi le afectează reputaţia internaţională.

Relaţiile dintre Occident şi Rusia se află la cel mai scăzut nivel al lor de la sfârşirea Războiului Rece în 1991, în mare parte datorită crizei din Ucraina şi anexării Crimeei.

Kievul şi aliaţii săi occidentali acuză Moscova că trimite soldaţi şi arme în estul Ucrainei pentru a-i susţine pe rebelii separatişti care se luptă cu trupele guvernamentale ucrainene de peste un an. Moscova neagă aceste acuzaţii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.