SUA impune sancţiuni suplimentare asupra unor entităţi şi persoane din Rusia şi Ucraina

Miliardarul rus Gennady Timchenko, inclus pe lista de sancţiuni americane, participă la St. Petersburg International Economic Forum 2014 (SPIEF 2014), 23 mai 2014.
Miliardarul rus Gennady Timchenko, inclus pe lista de sancţiuni americane, participă la St. Petersburg International Economic Forum 2014 (SPIEF 2014), 23 mai 2014. (Captură foto)

Statele Unite au impus joi sancţiuni suplimentare legate de Rusia şi Ucraina, inclusiv unor operatori ai portului crimeean, unor foşti oficiali ucraineni şi împotriva unui comerciant rus de gaze, conform Kyiv Post.

Departamentul pentru Trezorerie al SUA a declarat în 30 iulie că a plasat numele a 26 de persoane şi companii pe lista neagră şi că acestora li se vor îngheţa toate activele aflate sub jurisdicţia americană.

Lista neagră interzice de asemenea şi cetăţenilor şi firmelor americane să desfăşoare afaceri cu persoanele şi companiile vizate.

Oficialii americani au declarat că lista urmăreşte să menţină eficienţa sancţiunilor existente.

“Acţiunea de astăzi evidenţiază soluţia noastră pentru a menţine presiunea pe Rusia datorită încălcării legii internaţionale de către aceasta şi pentru alimentarea conflictului din estul Ucrainei”, a declarat John E. Smith, director al Biroului pentru Controlarea Activelor Străine din cadrul Departamentului pentru Trezorerie.

Opt companii şi persoane au fost sancţionate pentru că au oferit suport magnatului rus Gennady Timchenko, un proeminent comerciant de gaz rusesc care a fost deja sancţionat de SUA în luna martie datorită anexării ilegale a peninsulei Crimeea de către Rusia.

Departamentul pentru Trezorerie a mai declarat că sunt vizate şi două entităţi care au oferit suport lui Boris Rotenberg, un om de afaceri rus şi aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin. Lista îl include de asemenea şi pe Roman Rotenberg, fiul lui Boris.

Mai mult, lista include patru foşti oficiali ucraineni şi asociaţii lor apropiaţi care au legături cu fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fost alungat de la putere la începutul anului trecut în timpul protestelor pro-europene din Kiev şi locuieşte acum în Rusia.

Cei patru oficiali, care deja se află pe lista de sancţiuni a Uniunii Europene, sunt: Andrei Petrovici Kliuiev, Serghei Vitalievici Kurcenko, Eduard Anatoliovici Staviţki şi fiul fostului preşedinte ucrainean, Oleksandr Viktorovici Ianukovici.

Cinci operatori din portul crimeean şi un operator de feribot au fost de asemenea sancţionaţi pentru că au activat în regiunea crimeeană.

În plus, câteva entităţi – filiale ale băncii ruseşti de stat Vnesheconombank şi ale producătorului rus de petrol Rosneft, care au fost deja sancţionate – au fost de asemenea numite. Anterior, aceste entităţi au fost acoperite de sancţiunile existente doar că acum au fost numite în mod specific.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.