FMI avertizează BCE. O îndeamnă să tipărească bani cu încredere ”totală”

(photos.com)

Fontul Monetar Internaţional a emis un atac surprinzător împotriva Băncii Centrale Europene deoarece a permis zonei euro să rămână blocată într-o "capcană a creşterii scăzute", avertizând că va trebui să printeze bani ”cu o convingere totală” pentru a nu ajunge la deflaţie, arată un articol Telegraph.

”Inflaţia a fost scăzută un timp prea îndelungat. Un eşec persistent de a atinge ţintele inflaţiei ar putea submina credibilitatea băncii centrale”, a anunţat Fondul Monetar Internaţional în raportul anual cu privire la zona euro.

”Un şoc extern negativ ar putea trimite economia în deflaţie. Recuperarea nu este nici robustă şi nici suficient de puternică. Pieţele financiare sunt încă fragmentate, iar costurile mari ale împrumuturilor constrâng investiţiile în ţările cu lacune mari de debit, poveri mari ale datoriilor şi o rată crescută de şomaj”, a adăugat Fondul.

FMI a cerut demararea unui ”program de achiziţionare a activelor pe scară largă” - dacă se constată că inflaţia nu va creşte - cât şi un efort concertat pentru a mări cererea, argumentând că, de fapt, rata de 70% a şomajului din rândul tinerilor eurozonei este cauzată de condiţiile de criză, nu de reguli rigide de reglementare a muncii, sau lipsa de specializare, aşa cum se crede.

Avertizările din partea FMI au survenit după ce noile cifre despre producţia industrială a zonei euro au indicat o scădere cu 1,1% în luna mai, lucru care arată că revenirea economică este deocamdată un mit.

FMI aşteaptă o creştere de 1,1% în acest an şi de 1,5% în anul următor, dar a avertizat că riscurile sunt multe. Regiunea este vulnerabilă la colaps, care, în opinia Fondului, poate apare din cauza unei noi politici de austeritate a Federal Reserve, sau noi turbulenţe pe pieţele emergente.

Reza Moghadam, şeful departamentului european al FMI, a anunţat că împrumuturile ieftine către bănci, unealta preferată a BCE, nu au prevenit reducerea volumului de credit privat.

Achiziţionarea de active, propovăduită de FMI, ar avea ”efecte mai mari şi mai largi, dacă ar fi lansată cu ”încrederea totală” necesară astfel încât să poată schimba psihologia investitorului.

Planurile Europei bazate pe Fondul de Salvare (ESP) pentru recapitalizarea directă a băncilor sunt prea vagi, şi nu ajută statele cu probleme de datorii suverane, deoarece măsurile sunt aplicate mult prea târziu, când problemele sunt deja prea grave, a explicat FMI.