Florin Cîţu: FMI îmi confirmă îngrijorările despre situaţia economică
alte articole
Fondul Monetar Internaţional confirmă îngrijorările mele despre situaţia economică din România, a scris vineri, pe pagina sa de Facebook, senatorul PNL Florin Cîţu.
- FMI nu a spus că se opune reducerilor de taxe. FMI a spus că în acest context în care un buget rigid este umflat cu creşterea cheltuielilor publice, în special cele cu salariile, trebuie mai mare atenţie la partea de venituri din buget. Adică la colectare. Şi mai departe oferă şi soluţia, pe care o ştiam cu toţii, reducerea evaziunii fiscale, în special la TVA.
- FMI confirmă ce am tot spus, deficitul bugetar aproape de 4% în 2017 fără reduceri de cheltuieli.
- FMI spune că ar trebui amânate creşterile de pensii din vară.
- FMI atrage atenţia asupra creşterii datoriei publice, scenariu de bază, 45% din PIB în 2022
- FMI arată că în compoziţia bugetului investiţiile au scăzut de la 21% la 11% în perioada 2011-2016. Locul investiţiilor în buget a fost luat de salarii şi cheltuieli sociale.
- FMI confirmă ce am tot spus, creşterea salariului minim distorsionează piaţa forţei de muncă şi îi menţine în şomaj în special pe tineri şi pe cei necalificaţi.
- FMI vede absorbţia fondurilor europene la 0.6% din PIB în 2017 (guvernul la 1.2% din PIB)
- FMI avertizează că se apropie o creştere de dobândă de politică monetară.
- FMI cere băncii centrale, ce am tot cerut în ultimii ani, să unească dobânzile din piaţă cu cea de politică monetară (altfel distorsionează piaţa interbancară)
- FMI trece prea uşor peste subiecte importante cu riscuri mari pe termen scurt: Prima Casă, expunerea băncilor pe riscul de stat (cel mai mare ca procent din activele băncilor din UE).