Firma de casă a lui Dragnea, Tel Drum, luată la ochi de presă după dezvăluirile lui Vanghelie

Liviu Dragnea, viceprim-ministru
Liviu Dragnea, viceprim-ministru (Epoch Times România)

Supărat tare că a fost exclus din PSD după peste 20 de ani de activitate, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, a rupt legea tăcerii şi a lansat o serie de acuzaţii şi dezvăluiri incomode care l-au vizat pe preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, unul dintre artizanii eliminării sale din partid. Printre altele, Vanghelie a vorbit despre firma de casă a vicepremierului, Tel Drum, care a ajuns să aibă contracte "în fiecare comună".

"Dragnea dă anumite fonduri europene şi apoi câştigă Tel Drum. Dacă dispare Dragnea, dispare Tel Drum. Tel Drum are contract în fiecare comună", a acuzat Marian Vanghelie, în aceeaşi zi în care a fost exclus din PSD.

Cu altă ocazie, Vanghelie declara la postul B1 TV că la Ministerul Fondurilor Europene ar fi venit o adresa de la Bruxelles în care se solicită începerea cercetării penale pentru firmele Tel Drum şi Asesoft, potrivit stiripesurse.ro.

"Vă rog să-l întrebaţi pe domnul ministru de la Fonduri Europene, domnul Teodorovici, dacă a primit de la Bruxelles o adresă în care să se înceapă cercetarea penală pe Tel Drum şi pe Asesoft şi de ce-i ţinut acolo. Ce vă spun acum, e mult mai greu decât tot ce v-am spus până acum", susţinea Marian Vanghelie.

În lumina noilor acuzaţii, jurnaliştii de la hotnews.ro au decis să vadă cât adevăr se află în spatele atacurilor lui Marian Vanghelie. Verificând datele din Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), jurnaliştii au analizat contractele publice atribuite către firma Tel Drum S.A. din Alexandria din anul 2012 (venirea USL la guvernare) şi până în prezent.

Din datele SEAP reiese că Tel Drum şi-a adjudecat pentru perioada 2013-2017 contracte de aproape 34 milioane de euro pentru întreţinerea drumurilor din Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea, atât pe timp de vară cât şi pe timp de iarnă. În perioada 2012-2014, firma a câştigat peste 30 de contracte şi acorduri cadru în valoare de peste 105 milioane euro în localităţi din Olt, Teleorman, Satu Mare, Dâmboviţa, Craiova şi Constanţa.

Potrivit publicaţiei citate, cel mai ciudat contract este cel semnat cu Consiliul Judeţean Teleorman în data de 22 octombrie 2013 -contract care viza întreţinerea curentă pe timp de iarnă a drumurilor judeţene Teleorman în intervalul 2013-2017. La licitaţie a fost depusă o singură ofertă, cea a companiei Tel Drum, care au câştigat astfel un contract de peste 84 de milioane de lei.

Mai mult decât atât, două luni mai târziu, Consiliul Judeţean Teleorman a mai făcut o licitaţie pentru întreţinerea curentă pe timp de vară a drumurilor judeţene în perioada 2013-2017. Şi această licitaţie a fost câştigată tot de Tel Drum - contract în valoare de peste 64 milioane de lei. La această licitaţie a mai fost o ofertă a celor de la Strabag SRL, care a fost însă declarată necâştigătoare.

Pentru a citi întreaga investigaţie a jurnaliştilor de la hotnews.ro intraţi pe http://economie.hotnews.ro/ştiri-companii-18713690-tel-drum-serie-exceptionala-contracte-câştigate-statul-când-liviu-dragnea-guvern-peste-100-milioane-euro-3-ani.htm aici

Şi jurnaliştii de la evz.ro au scris la începutul anului despre legătura dintre Tel Drum SA, Liviu Dragnea şi contractele câştigate cu statul în 2013:

"Firma Tel Drum a aparţinut până în 2002 CJ Teleorman, care era unicul acţionar. Pe 25 aprilie 2002, când Liviu Dragnea era preşedintele CJ Teleorman, Tel Drum a fost privatizată. Unicul acţionar al firmei a devenit Marian Fiscuci, un prieten apropiat al lui Dragnea. Ulterior, firma i-a mai avut printre acţionari pe doi foşti colegi de facultate de-ai lui Dragnea, Liviu Lucian Dobrescu şi Mugurel Sorin Gheorghias. Din această cauza, presa a lansat ideea că această firmă ar fi controlată de către Liviu Dragnea, prin intermediul prietenilor săi. Actualul vicepremier şi secretar general al PSD a negat acest lucru", reiese din investigaţia EVZ.