Filipine înlătură bariera chineză dintr-o zonă maritimă disputată, în cadrul unei "operaţiuni speciale"

Filipine a acuzat paza de coastă a Chinei că a instalat o "barieră plutitoare" într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud, 24 septembrie 2023 (Youtube - screenshot)
D.B.
26.09.2023

Filipine a declarat luni că a executat o "operaţiune specială" pentru a îndepărta bariera plutitoare instalată de China într-o zonă de pescuit importantă din Marea Chinei de Sud, acţiune care ar putea reaprinde tensiunile după o detensionare de ani de zile în cele mai disputate ape din Asia, informează Reuters.

Filipine şi-a exprimat duminică indignarea şi a distribuit imagini ale pazei de coastă chineze care supraveghează o barieră lungă, cu balize cu bile, în apropiere de Scarborough Shoal, un promontoriu stâncos aflat la 200 km de Filipine şi care a fost ani de zile scena unor focare intermitente de conflict privind suveranitatea şi drepturile de pescuit.

La câteva ore după ce consilierul pe probleme de securitate naţională a promis că va acţiona, paza de coastă filipineză a declarat că a îndepărtat cordonul plutitor, la cererea preşedintelui Ferdinand Marcos Jr. şi a grupului său de lucru special pentru Marea Chinei de Sud.

"Bariera reprezenta un pericol pentru navigaţie, o încălcare clară a dreptului internaţional. De asemenea, împiedica desfăşurarea activităţilor de pescuit şi de subzistenţă ale pescarilor filipinezi", a precizat aceasta într-o declaraţie, descriind bancul ca fiind "parte integrantă a teritoriului naţional filipinez".

Ministerul chinez de Externe nu a făcut nicio menţiune directă despre bariera plutitoare, dar anterior, luni, a apărat acţiunile gărzii sale de coastă ca fiind "măsuri necesare" după ce o navă a Biroului filipinez de pescuit a "pătruns" vineri în apele sale.

Schimbul de replici subliniază relaţiile tensionate dintre China şi Filipine, într-un moment în care Manila îşi consolidează rapid legăturile militare cu puterea rivală Washington, o mişcare care a iritat Beijingul.

Zona strategică Scarborough Shoal, denumită după o navă de marfă britanică care a eşuat pe atol în secolul al XVIII-lea, a fost confiscată în 2012 de China, care de atunci menţine o prezenţă constantă a gărzilor de coastă şi a traulerelor de pescuit în această zonă.

Coexistenţă paşnică

Sub conducerea fostului preşedinte filipinez pro-China Rodrigo Duterte, pescarii chinezi şi filipinezi s-au bucurat din 2017 de o coexistenţă paşnică pe banc de nisip, cunoscut pentru laguna sa turcoaz uimitoare care serveşte drept sanctuar pentru bărcile de pescuit în timpul furtunilor.

Ministerul filipinez de Externe a declarat că bariera reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi că Manila va "lua toate măsurile adecvate pentru a proteja suveranitatea ţării noastre şi mijloacele de trai ale pescarilor noştri".

Guvernul Japoniei a îndemnat la calm şi a declarat că Marea Chinei de Sud este esenţială pentru stabilitatea regională.

"Ţara noastră se opune cu fermitate oricărui comportament care sporeşte tensiunea în Marea Chinei de Sud", a declarat secretarul-şef al cabinetului japonez Hirokazu Matsuno, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite.

Controlul asupra bancului de nisip este o problemă sensibilă pentru China, deoarece a făcut parte dintr-un caz juridic intentat de Filipine la Curtea Permanentă de Arbitraj de la Haga, care în 2016 a decis că pretenţia Beijingului de a deţine 90% din Marea Chinei de Sud nu are nicio bază în dreptul internaţional.

China a refuzat să recunoască această hotărâre istorică.

Deşi tribunalul nu s-a pronunţat cu privire la suveranitatea asupra bancului de nisip, situat în zona economică exclusivă de 200 de mile a Filipinelor, a declarat că zona este un loc de pescuit tradiţional pentru mai multe ţări şi că blocadele anterioare ale Chinei au fost ilegale.

Săptămâna trecută, Filipine a declarat că analizează opţiunile legale în legătură cu ceea ce a numit distrugerea de către China a coralului din zona sa economică exclusivă, ceea ce ar putea fi un alt caz de arbitraj.

Luni, China a declarat că bancul de nisip, pe care îl numeşte Insula Huangyan, este "teritoriul inerent al Chinei", asupra căruia are suveranitate incontestabilă.

"Paza de coastă chineză a luat măsurile necesare, în conformitate cu legea, pentru a intercepta şi îndepărta navele filipineze, iar operaţiunile relevante sunt supuse unei reţineri profesionale", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor