Filip la şedinţa specială a Parlamentului. Opoziţia: Afirmaţia premierului este o spălare de minte

Pentru a primi cât mai repede banii partenerilor externi pentru dezvoltare, Guvernul RM îşi asumă răspunderi, iar Parlamentul le aprobă. Special pentru acest pachet de legi a fost tipărit, în mare grabă, şi Monitorul Oficial.
Premierul Pavel Filip
Premierul Pavel Filip (gov.md)

După ce luni, Guvernul Filip şi-a asumat răspunderea de a converti în datorie de stat creditele de urgenţă oferite în 2014 şi 2015 celor trei bănci falimentare - Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank - punând astfel rambursarea banilor pe umerii cetăţenilor, şi după ce pe repede înainte a fost publicată o ediţie specială a Monitorului Oficial în care deja se regăsesc toate hotărârile de Guvern ce ţin de angajarea răspunderii, marţi, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a convocat o şedinţă specială a plenului.

În context, Candu a ţinut să precizeze că decizia Guvernului ar fi una absolut legală, fiind prevăzută de Constituţia RM, regulamentul Parlamentului şi câteva decizii ale Curţii Constituţionale.

În baza a tot ceea ce există şi reglementează angajarea de răspundere, ea se face în felul următor: după ce Guvernul decide angajarea răspunderii într-un anumit domeniu a proiectelor de legi sau a declaraţiilor, ele sunt aduse la cunoştinţă parlamentului, fiind înregistrate şi publicate în Monitorul Oficial. A fost publicată o ediţie specială a Monitorului Oficial în care se regăsesc toate hotărârile de Guvern ce ţine de angajarea răspunderii”, a declarat şeful legislativului, conform privesc.eu.

În semn de protest, fracţiunea Partidului Socialiştilor au blocat tribuna plenului, ţinând în mâini postere pe care scria „Întoarceţi miliardul”, „Miliardele înapoi”, motiv pentru care au fost avertizaţi şi sancţionaţi. Potrivit preşedintelui Parlamentului, şedinţa desfăşurată marţi este una „specială şi nu se acceptă dezbateri, luări de cuvânt, întrebări, e doar prezentarea primului ministru.”

Întrucât socialiştii au refuzat să se supună, Andrian Candu a decis să-i sancţioneze, astfel că lui Igor Dodon şi Zinaindei Greceanîi nu li se va da cuvântul „pe o perioadă de trei şedinţe plenare”.Ulterior, aceştia au părăsit sala. Din cei 90 deputaţi prezenţi la şedinţă, majoritatea au aprobat ordinea de zi, astfel că premierul Pavel Filip a fost invitat la tribună să ia cuvântul.

Aceasta este singura soluţie viabilă la acest moment, acesta este adevărul”, a afirmat premierul pentru a-şi îndreptăţi decizia de luni, adăugând că „urgenţa adaptării este argumentată de termenii restrânşi pe care îi are Guvernul pentru a îndeplini precondiţiile acordului de finanţare la şedinţa bordului FMI în luna octombrie”.

După ce pe parcursul zilei de luni, foarte mulţi analişti au criticat dur decizia anunţată de premier, acesta vine să menţionează în plenul Parlamentului că s-ar exagera atunci când se vorbeşte de un miliard, insinuând că o parte din banii furaţi ar fi fost recuperată, într-un mod necunoscut cetăţenilor.

"Suma care va rămâne în mod real la datorie publică, până la urmă, nu e cunoscută. Nu e vorba nici azi de un miliard, aşa cum se spune. Cel mai relevant e că din suma respectivă se vor scădea toate sumele recuperate, şi care vor fi recuperate inclusiv prin intermediul investigaţiei Companiei Internaţionale Kroll”, a afirmat Filip.

În replică, membrul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu consideră că actuala majoritate parlamentară, inclusiv Guvernul, acţionează în maniera în care a fost şi investit. „Noi nu vom susţine această iniţiativă a Guvernului şi de aceea vom semna moţiunea de cenzură pentru a veni în Parlament şi a ne expune în detalii fărădelegile, acţiunile antidemocratice şi antipopulare pe care le face astăzi Guvernul”, a subliniat deputatul liberal-democrat.

A spune că banii acordaţi de BNM celor trei bănci falimentare au fost pentru a salva deponenţii, aşa cum afirmă premierul, „este o spălare de minte”, a adăugat Deliu. „Nu aşa a fost. Banii aceştia au dispărut undeva, iar cei care trebuie să caute banii, nu prea sunt cointeresaţi, de aceea au venit şi plasează pe spatele cetăţenilor aceste sume”, a mai comunicat liberal-democratul.

În acelaşi context, liderul fracţiunii Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase a lansat un apel către preşedintele, Nicolae Timofti, solicitându-i să facă „uz de prerogativele funcţiei prezidenţiale stabilite de art.88 lit.i) din Constituţie, care va acorda posibilitatea să suspendaţi orice act al Guvernului ce contravine legislaţiei, până la adoptarea hotărârii definitive a Curţii Constituţionale, iar prin prisma prevederilor art.25 lit.a) din Legea cu privire la Curtea Constituţională, înaintaţi sesizarea referitoare la neconstituţionalitatea actelor adoptate de Guvern, prin care se pun pe umerii cetăţenilor banii furaţi din bugetul de stat!”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe